Hlavní obsah

Americká vakcína proti lymské borelióze má stoprocentní účinnost, potvrdili budějovičtí vědci

Novinky,

Parazitologové z českobudějovického Biologického centra Akademie věd ČR otestovali nadějnou látku, z níž by se mohla vyrábět vakcína proti lymské borelióze, nemoci způsobené bakteriemi rodu Borrelia a přenášené klíšťaty. V Evropě se dosud nelze proti tomuto onemocnění nechat očkovat.

Foto: Jan Erhart, Biologické centrum AV ČR

Klíště obecné (Ixodes ricinus) – samice.

Článek

Očkovací látku vyvinula americká skupina globálního farmaceutického koncernu Sanofi, který si pro její otestování na evropském klíštěti Ixodes ricinus vybral právě české odborníky. Nová látka navazuje na dřívější americkou vakcínu.

Foto: archiv Biologického centra AV ČR

Snímek borelií v temném poli mikroskopu.

„První vakcína na lymskou boreliózu byla založena na povrchovém proteinu borelií v klíštěti, označovaném OspA. Byla to jednoduchá molekula, která měla řadu vedlejších účinků, zabírala jen na jeden druh borelie a byla použitelná jen v USA, kde se tento druh borelie v klíšťatech vyskytuje,“ popsal parazitolog Radek Šíma z Biologického centra AV ČR, které o tom informovalo ve středu v tiskové zprávě.

Borelie převlékají kabát

V současnosti známe 21 druhů borelií, mají různé povrchové proteiny, navíc borelie tyto povrchové proteiny při přesunu z klíštěte do těla člověka mění, jako by převlékaly kabát.

Farmaceutická firma proto vylepšila strukturu očkovací látky – vytvořila jádro molekuly, na které jsou navázané různé povrchové proteiny nazvané OspA.

Foto: Nature

Animace molekuly očkovací látky proti lymské borelióze. Na ferritinovém jádře (zeleně) jsou navázané různé povrchové proteiny OspA (modře).

„Tato nová struktura umožňuje imunitnímu systému rychle a spolehlivě rozeznat cizorodou látku v těle a vytvořit si proti ní protilátky. Je to vakcína proti přenosu borelií, zafunguje velmi brzy – hned jak borelie přecházejí z klíštěte do člověka,“ vyzdvihl Šíma.

Imunita vytrénovaná očkovací látkou podle expertů ihned rozpozná borelie v těle a zlikviduje je. „Zásadní inovace vakcíny spočívá v tom, že cílí na všechny druhy borelií,“ dodal parazitolog.

Analýza v laboratořích českobudějovického parazitologického ústavu prokázala stoprocentní účinnost očkovací látky na evropském klíštěti (Ixodes ricinus). Vědci látku testovali na myších, nyní bude podle nich záležet na ekonomické rozvaze farmaceutické firmy, zda investuje do klinické studie (testování vakcíny na lidech) a rozhodne se ji připravit pro trh.

Mladí čeští vědci udělali průlom ve výzkumu boreliózy

Věda a školy

Lymská borelióza je infekční onemocnění, jejímž prvním příznakem je červená skvrna s blednoucím středem v okolí přisátí klíštěte. Může se projevovat horečkou, bolestí svalů či únavou. Tyto chřipku připomínající příznaky se však nemusejí objevovat ve všech případech. Onemocnění se léčí antibiotiky. Pokud zůstává neléčeno, postihuje nervovou soustavu, srdce či klouby.

Foto: Pavlína Jáchimová, Akademie věd ČR

Klíšťata v chovu klíšťat v Parazitologickém ústavu Biologického centra AV ČR.

Na rozdíl od klíšťové encefalitidy proti lymské borelióze zatím není možné nechat se očkovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám