Hlavní obsah

Akademie věd má v Praze - Krči firemní školku

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Už od ledna je ve zkušebním provozu mateřská škola, kterou nechala postavit Akademie věd ČR v krčském areálu při Ústavu molekulární genetiky. Minulý týden se zařízení s 12 obsazenými místy z 15 oficiálně otevřelo.

Článek

Přestože je školka v areálu vědců a nejfundovanějších hlav v oblasti vědy, nejde o speciální zařízení pro geniální děti. V tuto chvíli mateřinku navštěvuje dvanáct potomků zaměstnanců Ústavu molekulární genetiky. Její program obsahově kopíruje standardy státních školek. Navíc se budou dítka učit pouze angličtinu.

„Chtěli jsme usnadnit hlavně pracovnicím poměrně složitou situaci, kdy mají malé děti, a přitom by se chtěly co nejdříve vrátit do práce. Zároveň si tak udržíme kvalifikované vědce, z nichž v tuto chvíli tvoří zhruba polovinu mladí budoucí nebo čerství rodiče, a snížíme tak i fluktuaci zaměstnanců,“ odůvodnil potřebu mateřinky ředitel ústavu Václav Hořejší.

Do školky jsou přednostně umisťovány děti pracovníků ústavů Akademie věd, jichž je v krčském areálu celkem šest. Pouze v případě, že by kapacita ze strany 1500 zaměstnanců areálu nebyla zaplněna, bylo by místo ve firemní školce nabídnuto veřejnosti.

„To vzhledem k poměrně nízké kapacitě školky nepředpokládáme, ale můžu zde říci, že během dvou let bychom tu chtěli zřídit další, ještě větší zařízení,“ dodal Hořejší s tím, že část nákladů na chod školky za rodiče hradí zaměstnavatel.

Bez dotací by rodiče platili 9500 korun měsíčně

I tak ovšem nejde o nijak levnou záležitost. „Původně bez dotací byly náklady na jedno dítě 9500 korun za měsíc. V tuto chvíli rodiče platí pět tisíc měsíčně,“ upřesnil ředitel Ústavu molekulární genetiky s tím, že průměrný plat jeho podřízených je 35 000 korun hrubého.

Ani stavba budovy školky, která vyrostla na zelené louce a trvala zhruba půl roku, nebyla rozhodně lacinou záležitostí. Celkové náklady na dům, v jehož části je kromě školky i posilovna, stála celkem 23 miliónů korun. Projekt byl celý hrazen z peněz Akademie věd a částečně i ze sociálních fondů AV.

Firemní školka je trendem poslední doby, kdy chybějí místa v mateřských školách pro tří- až čtyřleté děti. Firemní zařízení jsou zhruba o pět tisíc korun levnější než měsíční docházka do soukromé školky, ale slouží pouze omezenému okruhu lidí a jejich finanční náročnost je stále znatelně vyšší proti státním mateřinkám. Ty rodiče měsíčně vyjdou asi na 1000 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám