Hlavní obsah

AIDS se začal šířit ve 20. letech v Kinshase kvůli prostituci a železnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Epidemie AIDS (Syndromu získaného selhání imunity), kterou způsobuje virus HIV, začala ve 20. letech minulého století ve městě Kinshase v dnešní Demokratické republice Kongo. V magazínu Science to uvedla skupina vědců z Velké Británie a Belgie. Šíření nemoci podle nich napomohly prudký populační růst, prostituce a rozvoj železnice.

Foto: Profimedia.cz

Archivní fotografie tržiště v Kinshase (někdejší belgický Leopoldville)

Článek

„Je to fascinující pohled na rané fáze pandemie HIV-1,“ poznamenal pro stanici BBC Jonathan Ball z Nottinghamské univerzity.

Vědci z univerzit v Oxfordu a Lovani analyzovali mutace v genetickém kódu HIV, až se dobrali k jejich historickému prapůvodu. „V dnešních genomech najdete historické stopy, zanechaly nesmazatelný záznam v mutaci genomu HIV,“ vysvětlil Oliver Pybus z Oxfordské univerzity.

Odhalováním těchto mutací výzkumníci postupně rekonstruovali „rodokmen“ HIV a dobrali se tak až k původu epidemie AIDS v Kinshase před téměř sto lety.

Rychlý nárůst počtu tamních obyvatel, bující trh se sexuálními službami pro rostoucí počet dělníků a používání nesterilizovaných jehel v zdravotnických střediscích byly příčinou šíření viru. Městem fluktuovalo množství lidí - do konce 40. let jich ročně do Kinshasy vlakem jezdil milión.

„Byla to velká a rychle se rozvíjející oblast. Koloniální lékařské záznamy ukazují, že zde byl četný výskyt různých sexuálně přenosných chorob,“ uvedl Pybus.

Ve chvíli, kdy tyto příznivé podmínky pro šíření viru v Kinshase odeznívaly, začínal se šířit po světě. Epidemie však byla odhalena až počátkem 80. let.

Související téma:

HIV je zmutovaná verze viru vyskytujícího se u šimpanzů a sám prodělal četné mutace. Nakazilo se jím téměř 75 miliónů lidí na celém světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám