Hlavní obsah

Tuzemskou noční oblohu rozzářila mimořádně jasná svítící oblaka

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 21. června mezi 21:30 a 23:00 byla nad celým územím České republiky pozorovatelná historicky mimořádně jasná noční svítící oblaka. Podle astronoma a astrofotografa Petra Horálka, který o tom Novinky zpravil, takto jasný úkaz naposledy nastal 15. června 2012 ráno. V průběhu tohoto měsíce jsou navíc noční svítící mraky aspoň částečně vidět takřka každý den.

Foto: Petr Horálek

Noční svítící oblaka nad sečskou přehradou, pátek 21. června

Článek

Noční svítící oblaka vznikají vysoko v atmosféře – ve výšce asi 85 kilometrů nad zemí – jako tenká vrstva ledových krystalek zachycených zpravidla na jemném meteorickém prachu.

Foto: Petr Horálek
Foto: Petr Horálek

Další snímky u vodní nádrže Seč v okrese Chrudim

Nejlépe jsou podle Horálka pozorovatelná okolo letního slunovratu, kdy se v mezosféře (zóně atmosféry, kde k tvorbě oblak dochází) stabilizuje teplota a tato oblačnost se hned nerozpadne.

Oproti běžné takzvané závojovité oblačnosti leží zhruba sedmkrát výš nad zemským povrchem. A díky tomu, že slunce během červnových nocí neklesá hluboko pod obzor, může tuto oblačnost nasvítit, zatímco nad pozorovatelem je už pokročilý soumrak.

„Proto jsou oblaka viditelná na nočním nebi proti hvězdám a vypadají, jako by zářila elektricky modrou barvou,“ vysvětlil Horálek.

Napomáhá i nízká aktivita Slunce

Letošní sezona těchto oblak je mimořádně příznivá – za četností stojí i velmi nízká sluneční aktivita, která by jinak vznik nočních oblak omezila.

„Páteční úkaz byl ale na poměry Česka mimořádně vzácný, obvykle se podobný výhled k nočním oblakům nabízí až v severských zemích a ve Skandinávii,“ dodal odborník.

Foto: Antonín Hušek

Švihov, pátek 21. června

Foto: Lucie Kocourková

Praha-Bohnice, pátek 21. června

Každoročně můžeme na soumrakové letní obloze pozorovat takovýto vzácný typ oblačnosti – jde o nejvýše pozorovanou oblačnost v zemské atmosféře. Jev, který si v posledních letech našel vděčné diváky i fotografy, byl poprvé pozorován v červnu před 133 lety.

Foto: Michal Pilař

Stráž u Tachova, pátek 21. června

Podle popularizátora astronomie z České astronomické společnosti Tomáše Tržického se oblaka tvoří každý rok nad polárními oblastmi, a to po dobu několika týdnů kolem letního slunovratu. Na severní polokouli jsou hlavním obdobím jejich výskytu červen a červenec, o půl roku později nastávají příhodné podmínky pro jejich tvorbu na polokouli jižní.

Bývají nazývána též pojmem stříbřitá oblaka, vžila se pro ně i anglická zkratka NLC (noctilucent cloud).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám