Hlavní obsah

Nejlepším mladým chemikem je Robin Dočekal. Univerzita žákovi ZŠ nabídla stipendium

Novinky,

Na Univerzitě Pardubice se v úterý rozhodlo o vítězi žákovského mistrovství republiky v chemii. Ve finále soutěže Hledáme nejlepšího mladého chemika ČR se letos utkalo 40 vědeckých talentovaných žáků z 8. a 9. tříd, kteří si postup museli vybojovat v konkurenci 18 tisíc vrstevníků z 660 škol. Vyhrál Robin Dočekal ze ZŠ Letovice v okrese Blansko v Jihomoravském kraji.

Foto: UPa, Milan Reinberk

Robin Dočekal ze ZŠ Letovice, vítěz soutěže Hledáme nejlepšího mladého chemika ČR

Článek

„Jsem rád, že se finále této prestižní soutěže koná právě na Fakultě chemicko-technologické Univerzity Pardubice (UPa). Dlouhodobě se snažíme podporovat mladé talenty, kteří se mohou stát našimi budoucími studenty a později také úspěšnými vědci s vynikajícími výsledky,“ uvedl k tomu rektor UPa Jiří Málek.

Náročné otázky pro zvídavé žáky

Mladí chemici během dne absolvovali náročný písemný test a zkoušku v laboratořích. O vítězi rozhodl celkový počet bodů z teoretické a praktické části. Úkoly pro soutěžící připravili akademici ze zmíněné fakulty.

„Tentokrát jsme se nevyhnuli složitějším otázkám, protože u celostátních finalistů předpokládáme zvýšený zájem o obor a nadstandardní vědomosti,“ dodal děkan fakulty Petr Kalenda.

Nabídka stipendia

Vítěz Robin Dočekal získal od děkana nabídku stipendia ve výši 48 tisíc Kč v případném prvním akademickém roce studia.

V pořadí druhý Michal Jílek ze ZŠ Masarykova v Poličce a třetí Jonathan Sandtner ze ZŠ Orlická v Opavě dostanou též stipendium – v případě, že se po ukončení střední školy rozhodnou pro studium chemie právě v Pardubicích, mají zaručeno stipendium 24 tisíc.

Ocenění na UPa získali i učitelé, kteří za úspěchy svých žáků stojí. Pedagogové, jejichž svěřenci obsadili první tři místa, obdrželi čestná uznání a děkan Kalenda jim udělil bronzovou pamětní medaili za zvyšování zájmu školáků o studium chemie.

Univerzita připravila finalistům doprovodný program – čekaly je ukázky pokusů, prohlídka laboratoří, science show a mezinárodní výstava dětských výtvarných děl zaměřených na chemii.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám