Hlavní obsah

Téměř 28 tisíc žáků se snaží získat výuční list

Novinky,

Tento týden byly zahájeny závěrečné zkoušky v učebních oborech. Je tomu již popáté, kdy je všechny školy provádějí podle jednotných zadání, která připravuje Národní ústav pro vzdělávání (NÚV) ve spolupráci s pedagogy. Zkoušky se konají do konce června na 491 školách, skládá je 27 458 žáků ve 110 oborech vzdělání.

Foto: NÚV

Učeň při praktické zkoušce na spojového mechanika. Ilustrační foto

Článek

Pro získání výučního listu musejí absolventi složit tři zkoušky: písemnou, praktickou a ústní. Závěrečné zkoušky se týkají i téměř tří tisíc žáků učebních oborů kategorie E, v nichž se učí hlavně žáci se speciálními vzdělávacími potřebami.

Vědět si rady při hledání práce

Nová závěrečná zkouška (NZZ) též ukládá, aby žáci v ústní části zodpověděli kromě odborných témat i otázky ze světa práce. Při těch mají ukázat, že si budou vědět rady s hledáním místa či při jeho ztrátě.

„Jde skutečně o ryze praktické záležitosti. Měli by třeba vědět, k čemu slouží úřad práce a co tam lze vyřešit. Mohou také padnout otázky z oblasti finanční gramotnosti, například jak mají zacházet s příjmy, aby pokryli své výdaje,“ přiblížila Dana Kočková, administrátorka tvorby jednotných zadání z NÚV.

I podle gestorky NZZ Hany Hušákové je zkrátka nejdůležitější, aby se obsah zkoušek co nejvíc přiblížil požadavkům praxe. Zaměstnavatelé totiž často kritizují, že jsou absolventi špatně připraveni.

V rámci snahy modernizovat vzdělávání přibývají každý rok obory, ve kterých mohou žáci skládat písemnou zkoušku na počítači – letos je jich už 71. „Rovněž proto, aby bylo zadání co nejobjektivnější, generuje ho žákům počítač,“ doplnila Hušáková.

Existuje zároveň možnost složit praktickou zkoušku přímo ve firmě, toho využívá zhruba 20 procent žáků.

Převažují chlapci

Učňovské obory studuje podstatně více chlapců než dívek. Konkrétně jde letos ke zkouškám 18 863 chlapců a jen 8595 dívek.

„Chlapci převažují v technických oborech, ale v poslední době se hlásí i na ‚službové' obory (oblast gastronomie, obchodu, zdravotnictví), v nichž dříve více dominovaly dívky. Kromě toho v technických oborech studuje celkově vyšší počet žáků,“ vysvětlil analytik zkoušky Libor Berný.

Příklady oblastí, v nichž výrazně převažují dívky nebo chlapci
OblastChlapciDívky
Strojírenství (např. strojní mechanik)6615181
Elektrotechnika (např. elektrikář)357158
Stavebnictví (např. zedník)195014
Zemědělství a lesnictví (např. zahradník)2068697
Gastronomie a turismus (např. kuchař a číšník)18082217
Zdravotnictví (např. ošetřovatel)44399
Obchod (např. prodavač)444987
Osobní služby (např. kadeřník)2491800

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související články

Nejhorší podmínky mezi kantory mají mistři

Mají nejproblémovější žáky, nadbytečné povinnosti a platy chabé. I proto jsou učitelé odborného výcviku mezi pedagogickými pracovníky za otloukánky. Ředitelé...

Výběr článků

Načítám