Hlavní obsah

Nizozemec zachytil působivý přelet vesmírného vláčku, šedesáti satelitů Starlink

Novinky,

Desítky satelitů jako podivný hvězdný řetěz letěly nad Evropou. Vidět byly i z Nizozemka, kde jejich putování na orbitu zachytil tamní vědec Marco Langbroek. Jde o 60 družic, které v pátek 24. května na nízkou oběžnou dráhu Země vynesla americká soukromá společnost SpaceX miliardáře Elona Muska. Ten totiž chce vybudovat okolo Země celoplanetární síť Starlink pro vysokorychlostní širokopásmové připojení k internetu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nizozemský vědec zachytil průlet 60 satelitů StarlinkVideo: Reuters

 
Článek

Langbroek „vlak satelitů“ zachytil podle portálu Space.com nad nizozemským městem Leiden onen pátek v noci, kdy se díky tomu na obloze vytvořila neobvyklá světelná stopa. Raketa Falcon 9 s nimi odstartovala ten den ráno.

„Věděl jsem, že zahájení mise bude zajímavé. Vypočítal jsem očekávanou dráhu satelitů a podle toho jsem zaměřil svoji kameru,“ prozradil odborník agentuře Reuters.

Tento vystudovaný archeolog, který zároveň publikuje i o vesmíru a astronomii, natočil dané video sledovací kamerou, která disponuje schopností pořizovat dobře viditelné záběry za velmi nízkého osvětlení. Pořídil je ze svého podkrovního okna.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Start rakety Falcon 9 Video: Reuters

Podoba družic se přepracovávala, minulý týden vypuštěné satelity o hmotnosti 227 kilogramů tak vypadají jinak, než se dříve zamýšlelo, a mají jen jedno pole slunečních baterií. Každý má ale iontový motor využívající krypton, který je dopravil z výšky 440 kilometrů, kam je vynesla raketa, do operační výšky 550 km.

Družic budou tisíce

Samotný Elon Musk na poli vysokorychlostního širokopásmového připojení k internetu soupeří s britskou firmou OneWeb, jejíchž prvních šest spojovacích družic bylo vyneseno do kosmu v únoru. Kvůli připojení na internet a sítím 5G se má brzy počet družic obíhajících kolem naší planety zmnohonásobit.

Celkem kolem Země v současnosti obíhá 2062 funkčních družic. Počet v posledních letech narostl hlavně díky miniaturním satelitům třídy CubeSat, jejichž hmotnost nepřesahuje 1,33 kg. Má-li se však zajistit na celé planetě rychlé připojení k internetu, bude jich potřeba více. Jen Muskův projekt Starlink počítá s téměř 12 tisíci satelity.

Zájem o velké konstelace satelitů, které by pokryly celou Zemi, je logický, jelikož přístup k internetu má stále jen 56 procent světové populace. I ve vyspělých státech k němu nemá přístup skoro pětina lidí, v rozvojových skoro 60 procent.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám