Hlavní obsah

Nový způsob mražení ženských vajíček

Právo, mh

Mnohem vyšší naděje na vznik budoucího života představuje v Česku zcela poprvé použitá metoda mražení vajíček přímým ponořením do tekutého dusíku.

Foto: archiv kliniky

Laboratoř brněnského reprodukčního centra Reprofit

Článek

Nazývá se otevřené mražení, je mnohem spolehlivější a podstatně eliminuje riziko, že při rozmražení dojde k poškození zárodku nového života. Dává tak mnohem větší šanci novému životu.

K uchovávání vajíček dosud kliniky používají uzavřený systém mražení, kde se vajíčka nedostávají do přímého kontaktu s tekutým dusíkem.

Zmražené vajíčko vydrží desítky let

Novou metodu schválil Státní ústav pro kontrolu léčiv. „Výsledky prokázaly někdy až o 50 procent vyšší spolehlivost a vyšší kvalitu vajíček po jejich rozmražení při otevřené metodě,“ uvedl ředitel klinik Reprofit v Brně a Ostravě Jonáš Vokřál.

„Proto jsme dostali od ústavu zelenou – vůbec poprvé. Těm, kteří potřebují uchovat naději na své budoucí potomstvo několik let živou, tato metoda nabízí vyšší spolehlivost a menší riziko poškození,“ dodal Vokřál.

Metoda otevřeného mražení je podle embryoložky Martiny Filové v zahraničí rozšířená, v Česku se jí dosud vyhýbali pro možné riziko kontaminace, to je však podle dat jen v teoretické rovině.

Pokud se žena rozhodne svá vajíčka zamrazit, čeká ji proces, na jehož konci lékaři odeberou v průměru pět až 12 vajíček. „Na rozdíl od milionů mužských spermií se u žen každé vajíčko počítá, a proto je tak důležité, aby se v kryokomoře uchovaly v dobré kondici ideálně úplně všechny odebrané oocyty,“ dodal Vokřál.

Reprodukční buňky vydrží po zmražení až desítky let. Mražení zárodečných buněk se stalo standardní metodou na většině českých reprodukčních klinik.

„K mražení přistupuje čím dál více lidí, muži se jistí proti případnému zhoršení spermiogramu v pozdějším věku, ženy si nechávají mrazit vajíčka v mladém věku, kdy bývají ještě kvalitní,“ sdělil Tomáš Vrána z ostravského Reprofitu.

„Páry pak nejsou tolik pod tlakem, když si rodičovství plánují do pozdější doby. Častým důvodem mražení bývá nadcházející onkologická léčba mladých pacientek,“ doplnil Vrána.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Výběr článků

Načítám