Hlavní obsah

Na dně Indického oceánu objevili záhadného tvora

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědecké posádce ponorky v největších hlubinách Indického oceánu se podařilo zachytit neznámého tvora. Výzkumníkům, kteří jsou přesvědčeni, že tento druh nebyl nikdy dříve doložen, pak podle agentury Reuters doslova došla řeč.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vědci narazili na dně Indického oceánu na neznámého záhadného tvoraVideo: Reuters

 
Článek

Záhadný živočich s medúzovitým tělem byl natočen mezinárodní průzkumnou misí Five Deeps Expedition v hloubce asi 7192 metrů v Jávském příkopu, což je nejhlubší příkop Indického oceánu. Jeho maximální hloubka činí 7725 metrů.

„Nestává se často, abychom spatřili něco tak mimořádného, že zůstaneme doslova oněmělí úžasem,“ přiznal Alan Jamieson, hlavní vědec expedice, na níž se podílí jak Organizace spojených národů (OSN), tak američtí i albánští odborníci.

„Zatím si nejsme úplně jistí, o jaký druh podmořského zvířete jde, avšak v pravý čas to zjistíme,“ slíbil Jamieson.

Ponorka expedice Five Deeps

Pět oceánů

Podle členů expedice byla výprava do Indického oceánu jejich třetí, kdy se jim podařilo úspěšně dostat svou ponorku směrem k dříve neprobádanému dnu jednoho z pěti světových oceánů – k tomu ostatně odkazuje i název cesty, jelikož „five deeps“ znamená anglicky „pět hlubin“.

Kromě Indického oceánu tedy expedice již propátrala část Jižního oceánu a Atlantiku, dále ji čeká ponoření do Tichého a Severního ledového oceánu, jak vyplývá z jejího webu.

Reklama

Související články

Rostoucí teploty mohou proměnit barvu oceánů

Oceány budou mít do konce 21. století oproti nynějšku modřejší nebo zelenější barvu, příčinou budou zejména zvyšující se teploty. Vyplývá to z nového výzkumu...

Výběr článků

Načítám