Hlavní obsah

Průlom v medicíně: V USA transplantovali ledvinu od živé ženy s HIV

– Baltimore

Lékaři v nemocnici Johna Hopkinse v americkém Baltimoru provedli tento týden první transplantaci ledviny od živého dárce nakaženého HIV příjemci infikovanému stejným virem, napsala agentura DPA. Dárkyní byla pětatřicetiletá Nina Martinezová z Atlanty. Jak Martinezové, tak příjemci se daří dobře, oznámil mluvčí nemocnice.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nina Martinezová nakažená virem HIV darovala svou ledvinu stejně nakaženému pacientoviVideo: Reuters

 
Článek

„Je to převratná událost. Poprvé v historii může člověk, který žije s HIV, darovat někomu ledviny. Je to dlouho očekávaný milník v medicíně,“ řekl profesor Dorry Segev. Lékaři začali experimentovat s přenosem orgánů mezi osobami infikovanými virem HIV teprve nedávno, vždy šlo o mrtvého dárce.

Podle expertů je načase přistoupit k dárcovství orgánů od živých osob infikovaných virem HIV, protože moderní léčebné prostředky méně ohrožují zdravou ledvinu, která dárci zůstává.

„Je to nemoc, která byla dříve považována za rozsudek smrti a která je teď natolik pod kontrolou, že dovoluje postiženým zachránit jiné,” řekl Segev. Patří mezi experty, kteří se zasadili o zrušení letitého nařízení, jež v USA zakazovalo transplantace orgánů mezi lidmi s virem HIV.

Martinezová chce darováním ledviny bojovat proti stigmatu, s nímž lidé infikovaní HIV stále žijí. „Nechci být hrdinou. Chci sloužit jako příklad a být důvodem, proč někdo zvažuje dárcovství,“ řekla.

Na klinikách v USA čeká na transplantaci 113 tisíc lidí a 20 pacientů, kteří se vhodného orgánu nedočkají, denně umírá. Zatím neexistuje žádná statistika, z níž by se dalo zjistit, kolik je mezi nimi lidí infikovaných virem HIV.

Od zdravých lidí mohou infikovaní dostávat orgány pochopitelně bez omezení. Teprve nedávno ale díky experimentům v Jihoafrické republice začali lékaři transplantovat orgány nakaženým lidem od mrtvých dárců, kteří byli rovněž nositeli viru. V USA bylo od roku 2016 takových transplantací ledvin a jater v rámci výzkumné studie provedena asi stovka.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Výběr článků

Načítám