Hlavní obsah

Japonsko se pochlubilo videem z odběru vzorků z asteroidu

Tokio

Japonská vesmírná agentura JAXA zveřejnila videozáběr situace, při které se sací hubice sondy Hajabusa 2 úspěšně dotkla povrchu planetky Ryugu, která je od nás 340 milionů kilometrů daleko. Sonda náročný manévr provedla na konci února a v nadcházejících měsících ji čekají ještě dvě přiblížení s cílem získat vzorky, které se pak dopraví na Zemi. Zde je dle japonských odborníků můžeme čekat příští rok.

BEZ KOMENTÁŘE: Japonsko zveřejnilo video z odběru vzorků z asteroidu RyuguVideo: JAXA

 
Článek

Ze záznamu je patrné, jak sonda sestupuje k povrchu a jak odběrová hubice na okamžik dosáhne kontaktu s povrchem. V dalším momentě sonda začne rychle stoupat a spolu s ní také rozvířený prach a úlomky z povrchu. Video pořídila kamerka CAM-H, která je nasměrovaná na sběrné zařízení.

„Tato kamera se vyrobila a namontovala s použitím darů od veřejnosti. Nyní pro nás všechny zachytila historický moment. Díky všem za podporu,“ uvedl na Twitteru tým starající se o sondu.

Vědci pro kontakt vybrali prostor označovaný jako L08-E1. Nachází se v blízkosti rovníku asteroidu mezi krátery Kontaro a Brabo. Celá operace probíhala automaticky, jelikož povely ze Země by k aparátu putovaly příliš dlouho.

Až na Zemi se může ukázat, že se odběr nezdařil

Sonda sestoupila těsně nad povrch asteroidu 22. února s cílem poprvé odebrat vzorky, jak již Novinky informovaly. V tento moment vystřelil z hubice rychlostí 300 metrů za vteřinu pětigramový projektil z tantalu, aby se do prostoru vymrštily částice planetky.

Foto: Uncredited, JAXA, ČTK/AP

Ilustrace japonské sondy Hajabusa 2 sbírající vzorky z planetky Ryugu

Zda se ale skutečně patřičný vzorek podařilo odebrat, bude jasné až po návratu na Zemi. V sondě není žádné zařízení, které by přítomnost materiálu v úložném pouzdře potvrdilo.

Experti z JAXA nicméně po vyhodnocení videa poznamenali, že množství uvolněného materiálu zvyšuje pravděpodobnost úspěšného odběru.

Druhý sběr již v březnu

Ještě tento měsíc se Hajabusa 2 pokusí o druhý takový sběr vzorků. Během třetího, závěrečného pokusu, který je plánován na duben, chtějí vědci získat materiál z hloubky asteroidu. Na povrch proto z větší výšky – 500 metrů – sonda vystřelí projektil, který vytvoří kráter. Z jeho dna následně zařízení vzorek odebere.

Foto: Uncredited, JAXA, ČTK/AP

Snímek asteroidu Ryugu, který sonda pořídila loni v říjnu.

Hajabusa 2 dorazila k asteroidu po třech a půl letech loni v červnu. Sonda už na povrch dopravila kontejner MINERVA-II 1 s dvojicí robotů pojmenovaných Rover-1A a Rover-1B a také německý přistávací modul MASCOT.

Sonda nese ještě kontejner MINERVA-II 2, ve kterém je robot Rover-2, jehož přistání na povrchu se plánuje na červenec.

Nynější mise je druhým projektem JAXA zaměřeným na průzkum asteroidů a přepravu vzorků z nich na naši planetu. První sondu japonští vědci vypustili v roce 2003 a její let byl úspěšný, byť návrat zkomplikovaly technické problémy. Pouzdro se vzorky nakonec na Zemi přistálo v polovině roku 2010.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám