Hlavní obsah

Z grónského ledovce se uvolňuje do atmosféry metan, potvrdila studie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Z tajícího grónského kontinentálního ledovce se v létě uvolňuje metan. Uvádí to studie, na které se podíleli také vědci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy (PřF UK) v Praze. Biologické procesy pod ledem mohou podle ní ovlivňovat koncentrace skleníkových plynů v atmosféře a tím i globální klima. Studii rovněž publikoval odborný časopis Nature.

Foto: Profimedia.cz

Grónský ledovec, rozlehlá ledová masa z leteckého pohledu

Článek

Mezinárodní tým vědců z osmi institucí tábořil před třemi lety u ledovcové řeky odvodňující přes 600 kilometrů čtverečních grónského ledovce. Sbíral vzorky vody, měřil koncentrace rozpuštěného metanu a analyzoval jeho původ.

Jelikož bude tento ledovec v příštích desetiletích tát stále rychleji, je pravděpodobné, že se i metan bude uvolňovat rychleji a ve větším množství.
Marek Stibal, PřF UK

Vědci zjistili, že z ledovcového povodí se v létě 2015 uvolnilo zhruba šest tun metanu, což odpovídá přibližně množství, které by za tu dobu vyprodukovalo 100 krav. Pomohlo jim k tomu čidlo, jež umožňuje kontinuální měření tohoto plynu.

Mokřady s mikroorganismy produkujícími metan

„Naše výsledky potvrzují hypotézu, že podledovcové ekosystémy jsou vlastně mokřady, ve kterých mohou mikroorganismy produkovat metan,” uvedl Guillaume Lamarche-Gagnon, hlavní autor výzkumu z univerzity v anglickém Bristolu.

„Tam, kde se navíc nachází aktivní hydrologický systém, neboli kde jsou tyto mokřady odvodňovány, se tento metan může vyplachovat a posléze unikat do atmosféry,” vysvětlil.

Poprvé se ukázalo, že se uvolňuje do atmosféry

V grónských ledovcových vrtech a antarktickém podledovcovém jezeře byl metan nalezen už v minulosti, až nová studie však ukazuje, že se podledovcový metan skutečně uvolňuje do atmosféry, a to po celé léto při tání ledu.

„Vzhledem k tomu, že tento ledovec bude v příštích desetiletích tát stále rychleji, je pravděpodobné, že se i metan bude uvolňovat rychleji a ve větším množství. Mikroorganismy skrývající se pod kilometrem grónského ledu tak mohou představovat další důležitý faktor v probíhajících klimatických změnách, faktor, který byl doposud ignorován,” poznamenal Marek Stibal z PřF UK.

Metan je po vodní páře a oxidu uhličitém (CO2) třetím nejdůležitějším skleníkovým plynem v atmosféře. Přestože je přítomný v nižší koncentraci než oxid, jeho skleníkový efekt je až osmadvacetkrát silnější.

„Většina metanu na Zemi je produkována mikroorganismy v bezkyslíkatém prostředí. Velký podíl na tom mají přírodní mokřady, ale také zemědělství – metan vzniká ve velkých množstvích v rýžových polích a také v trávicím traktu dobytka,” připomíná přírodovědecká fakulta.

Další tání ledovců

Co se týká obecně tání ledovců, například i v kanadském Yukonu tají nečekaně rychle (mnohem rychleji, než by se i vzhledem ke globálnímu oteplování dalo očekávat) a odborníci varují před následky. [celá zpráva]

Švýcarské loni v létě přišly o 1,4 miliardy krychlových metrů ledu. Jedná se sice jen o 2,5 procenta jejich celkové ledové masy, málo to ale není. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám