Hlavní obsah

Kolem Země proletí v neděli kometa Wirtanen

Právo, Novinky, Václav Pergl, fš

V neděli 16. prosince ve 14:05 hodin středoevropského času dojde k největšímu přiblížení komety 46P Wirtanen k naší Zemi. Srážky se bát ale nemusíme, protože proletí 11,6 milionu kilometrů od nás, tedy přibližně 30krát dále, než naši planetu obíhá Měsíc. Dobře pozorovatelná má být i v neděli brzy ráno.

Foto: Mike Broussard

Kompozitní koláž porovnávající Měsíc se současnou úhlovou velikostí komety Wirtanen

Článek

„Půjde o desátý nejbližší zdokumentovaný kometární průlet kolem Země za celou historii lidstva. Nebezpečí v podobě srážky se Zemí ale opravdu nehrozí,“ sdělil Právu místopředseda České astronomické společnosti Pavel Suchan.

Foto: Gerald Rhemann

Zeleně svítící kometa 46P Wirtanen zachycená 9. listopadu 2018 z namibské astrofarmy Tivoli.

Z informací od astronomů vyplývá, že jádro komety měří přibližně 1,2 kilometru a Zemi bude míjet nesmírně daleko za kolizní zónou.

Viditelnost místy i pouhým okem

Naopak lze dle Suchana očekávat pěkné astronomické divadlo, neboť kometa by se při svém největším přiblížení k Zemi měla svou jasností dostat na dosah viditelnosti pouhýma očima – především v temných koutech republiky.

„Podle nejoptimističtějších předpokladů by měla být dokonce jednou z nejjasnějších komet za posledních pět let,“ řekl Suchan.

Foto: Petr Horálek

Kometa 46P Wirtanen na dohled

„V noci největšího přiblížení a předpokládané maximální jasnosti ze 16. na 17. prosince bude Měsíc výrazně rušit ještě do čtvrt na dvě, takže kometa se bude dát velmi dobře pozorovat spíše až ve druhé polovině noci a nad ránem v pondělí 17. prosince. Anebo již v neděli ráno 16. prosince,” doplnil fotograf a popularizátor astronomie Petr Horálek.

Foto: Cometwatch.co.uk

Dráha komety 46P Wirtanen na noční obloze v prosinci 2018, kdy je nejjasnější.

V noci z neděle na pondělí se kometa má pohybovat souhvězdím Býka jen několik stupňů jihovýchodně od známé hvězdokupy Plejády (Kuřátka).

„Nad ránem bude souhvězdí Býka ještě poměrně vysoko nad západojihozápadním obzorem. V dalších dnech bude Měsíc dorůstat k úplňku a kometa začne slábnout, a tak se stane hůře pozorovatelnou,“ uzavřel Suchan.

Na konci roku budou lepší podmínky, ale...

Nejlepší podmínky pro pozorování vesmírného tělesa nastanou až v úplném závěru roku, kdy Měsíc ustoupí na ranní oblohu a kometa se dostane do nadhlavníku. Jenže v té době už bude Wirtanen slabší.

Foto: Juan Carlos Casado

Kometa Wirtanen nad stromy ze španělského města Figueres

Tento vzácný průlet komety navazuje na jiný astronomický úkaz, a to meteorický roj Geminidy. Jeho maximum nastalo během pátečního odpoledne (14. prosince), solidní podmínky pro pozorování se očekávaly zejména na noc předtím i potom. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám