Hlavní obsah

Udělali jste na planetě nepořádek a my tu teď musíme žít, kritizuje starší generaci školačka

Katovice (Polsko)

Na dvoutýdenní konferenci o klimatu v polských Katovicích, která začala v pondělí, vystoupila i 15letá švédská školačka Greta Thunbergová. Dívka, která kvůli protestům proti změnám klimatu přestala v pátky chodit do školy, vyzvala hlavně mladé lidi, aby se angažovali v boji proti znečištění ovzduší. Starší generace způsobily nepořádek, který nyní musíme uklízet a v němž musíme žít, postěžovala si.

Švédská školačka na konferenci vyzvala mladé k ochraně klimatuVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

„Musíme být ohledně ochrany klimatu slyšeni,“ prohlásila školačka a aktivistka ze Stockholmu. Každý pátek tráví protesty před parlamentem a dožaduje se, aby švédská vláda dělala více. Thunbergová tak chce činit, dokud její země razantněji nesníží emise uhlíku.

Podle ní musí lidé pochopit, jaký způsobily starší generace nepořádek. „A ten nyní musíme uklízet a musíme v něm žít,“ řekla v první den dvoutýdenní katovické konference.

Pařížská dohoda – a co dál?

Zástupci téměř 200 států v Polsku jednají o pravidlech, která mají umožnit naplnění závěrů pařížské klimatické konference z roku 2015. Dosud přislíbená opatření na snížení emisí skleníkových plynů však k jejich dosažení zdaleka nebudou stačit.

Světoví lídři se chovají jako děti.
Greta Thunbergová

Pařížskou dohodou se vůdci zemí z celého světa zavázali udržet zvyšování teploty „výrazně pod dvěma stupni Celsia a co nejvíce se přiblížit hodnotě 1,5 stupně“ v porovnání s teplotou v předindustriálním období.

Podle Thunbergové však na politiky není spolehnutí. „Vládnoucí politici nás v minulosti ignorovali a budou to dělat i nadále,“ je přesvědčená žačka, která své zklamání z politiků sdělila i generálnímu tajemníkovi OSN Antóniu Guterresovi, se kterým se na konferenci nyní setkala.

„Světoví lídři se v těchto otázkách chovají jako děti,“ dodala ještě.

Inspirace do Austrálie

Mladá Švédka se o globálním oteplování poprvé dozvěděla ve svých osmi letech. Letos v létě jí došla trpělivost a po prázdninách nešla hned do školy, ale s protestním transparentem před parlament. Svému protestu pak, jak známo, vyhradila pátky.

Minulý pátek její protest navíc inspiroval tisíce australských žáků k přerušení výuky a pouliční demonstraci proti politice australské vlády v otázce klimatických změn.

„Právě my budeme hlavními oběťmi změny klimatu. Bude to naše generace, která ponese následky,“ uvedla například dle agentury Reuters jedna 16letá studentka ze Sydney.

Thunbergová z toho měla radost. „Je úžasné, že i ti nejmladší ve věku dětí protestují a snaží se být slyšet. Je to naše poslední šance a nesmíme ji promarnit!“ zdůraznila Greta.

Jistým paradoxem aktuální katovické akce je však skutečnost, na kterou upozornil tamní list Gazeta Wyborcza. Hlavním sponzorem ekologické konference se totiž stala největší polská, ale i evropská tepelná elektrárna Belchatow. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Německo by do roku 2035 mohlo skončit s uhlím

Německo má příští rok rozhodnout, kdy země přestane využívat energii z uhlí. Jako nejpravděpodobnější se zatím jeví rok 2035. Už před koncem letošního roku...

Výběr článků

Načítám