Hlavní obsah

Unikátní objev v Klimkovicích: Středověká studna plná vody

Právo, Aleš Honus

Historickou studnu, která pochází s největší pravděpodobností ze středověku, nečekaně objevili v pondělí dělníci při výkopových pracích na nádvoří zámku v Klimkovicích u Ostravy. Práce na rekonstrukci nádvoří musely být kvůli objevu ukončeny a na místo míří archeologové, aby studnu prozkoumali. Podle zástupců místní radnice jde o nesmírně důležitou událost.

Foto: Aleš Honus, Právo

Nález středověké studny v Klimkovicích

Článek

„Je to zásadní objev, protože o historii našeho zámku toho nevíme mnoho, navíc Klimkovice nemají moc památek. Takže určitě počítáme s tím, že studnu obnovíme. A třeba na jejím dně objevíme něco, co nám o historii něco poví, nějakou historickou minci nebo něco podobného. Teď jsou na řadě archeologové, pak se uvidí,“ řekl starosta města Zdeněk Husťák (ČSSD).

A vprostřed placu jest dobrá studně se dvěma okovanýma vědry a s řetězem.
inventář z roku 1665

Studna má podle Husťáka minimálně desetimetrovou hloubku a na jejím dně je voda, což je překvapivé, protože zámek stojí na kopci. „Tento objev tedy bude zajímavý nejen pro archeology, ale i pro vodohospodáře,“ doplnil.

Foto: Aleš Honus, Právo

Starosta Zdeněk Husťák v místě, kde dělníci objevili hlubokou studnu.

Zmínka o studni je podle něj uvedena v pozůstalostním soupisu inventáře z roku 1665. „A vprostřed placu jest dobrá studně se dvěma okovanýma vědry a s řetězem,“ uvádí podle starosty dokument.

Dřívější rekonstrukce objev nepřinesly

V minulosti se zámecké nádvoří několikrát rekonstruovalo, ale na studnu, o které se píše v historickém dokumentu, se nikdy nepodařilo narazit. Stalo se to teprve nyní díky hlubokým výkopům, do kterých chce město uložit dvě plastové nádoby na vodu o obsahu čtyř metrů krychlových.

„Město se totiž v reakci na změnu klimatu a s tím související sucho rozhodlo zachytávat dešťovou vodu, která by se v budoucnu používala ke splachování WC v budově zámku," vysvětlila mluvčí radnice Ivana Gračková.

Foto: MÚ Klimkovice

Detail studny

S nápadem na úsporu pitné vody přišel pracovník úřadu a vedení města se rozhodlo o sběrné nádoby doplnit původní projekt napojení zámku na kanalizační řád.

„Zámek je totiž poslední městskou budovou, která dosud není napojena na kanalizaci a využívá septik, jehož zrušení je součástí celého projektu. Nyní se budou muset všechny stavební práce přerušit. Co bude dál, bude jasné až po prvních konzultacích s archeology," uzavřela mluvčí.

Zámek v Klimkovicích byl postaven na místě bývalé tvrze v letech 1578 až 1579 v renesančním slohu. Postihly ho dva požáry. Zajímavostí je nadzemní chodba, která spojuje zámek s kostelem.

Reklama

Související články

Objevem roku je pražská Valentinská brána

Cenu Národního památkového ústavu (NPÚ) za loňský rok Patrimonium pro futuro (Dědictví pro budoucnost) za objev, nález roku obdržela středověká Valentinská...

Výběr článků

Načítám