Hlavní obsah

V Bolívii objevili hrobky domorodců z 15. století

Novinky,

Týmu archeologů se v Bolívii, zhruba 30 kilometrů jihozápadně od hlavního města La Paz, podařil zajímavý nález. Odkryli totiž hroby se stovkami různých artefaktů i lidských kosterních pozůstatků. Patřily domorodé civilizaci, která kdysi obývala tento jihoamerický region.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Archeologové nalezli v Bolívii hroby z 15. stoletíVideo: Reuters

 
Článek

Nález byl učiněn během těžby. Jde o podzemní pohřební síň. Aby se vědci k hrobkám dostali, museli se spouštět dolů kruhovou šachtou o průměru pouze 70 centimetrů a hloubce asi tři metry.

„Jen v jedné z těchto monumentálních a do skály vytesaných hrobek jsme našli 108 pohřbených jedinců,“ uvedl podle agentury Reuters archeolog Wanderson Esquerdo. „Dvě hrobky byly vypleněny, ostatní ale naštěstí zůstaly neporušené,“ doplnil.

Nejen Inkové

Hroby patřily podle archeologů zejména lidem z kmene Pacajes (ajmarská etnická skupina dle španělské klasifikace).

Kromě lidských pozůstatků obsahuje největší hrob i kovové předměty, stejně tak keramické a dřevěné nádobí. Podle Esquerda lze některé předměty připisovat Inkům, jiné však prý s jejich slavnou říší nekorespondují. Náleží právě spíše ajmarské kultuře. Mimochodem indiánský jazyk ajmarština má v současnosti stále přes dva miliony mluvčích.

Ajmarské království Pacajes vzkvétalo na bolívijské vrchovině, dokud si území nepodmanila v polovině 15. století incká společnost. Vědci nicméně věří, že původní obyvatelé z Pacajes (nyní bolivijská provincie) nebyli vyhlazeni Inky, ale pravděpodobněji se stali hlavně oběťmi neupřesněné epidemie.

Archeologové dále uvedli, že mikroorganismy způsobily značné poškození těl a urychlily též jejich rozklad. Nadměrná vlhkost a vysoká slanost uvnitř hrobky navíc zhoršily kvalitu mnohých pohřbených objektů.

„Objev je to každopádně jedinečný a neopakovatelný,“ vyjádřila se ministryně kultury Wilma Alanocová.

Reklama

Související články

Egyptská hrobka vydala 3200 let uleželý sýr

Záhadná bílá hmota nalezená v hrobce starosty antické egyptské metropole Mennofer je ve skutečnosti sýr starý přes 3200 let. Po pečlivé analýze k danému závěru...

Výběr článků

Načítám