Hlavní obsah

Ondřejovská hvězdárna bude slavit výročí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Astronomická observatoř v Ondřejově si v neděli 21. října připomene výročí 90 let od odevzdání hvězdárny zakladatelem Josefem Fričem státu. Stalo se tak v den desátého výročí založení Československa, 28. října 1928. Je tu například umístěn největší teleskop u nás, Perkův dalekohled. Průměr jeho hlavního zrcadla činí dva metry.

Foto: archív Astronomického ústavu AV ČR

Hvězdárna se v Ondřejově začala budovat již na konci 19. století.

Článek

Dne 21. ledna 1898 zakoupil Josef Frič zalesněný pozemek na vrcholu Manda u městečka Ondřejov, aby zde vybudoval hvězdárnu. Toto datum tedy lze považovat za okamžik založení ondřejovské observatoře. V roce 1928 ji pak odevzdal státu.

Foto: archív Astronomického ústavu AV ČR

Hvězdárna Ondřejov

Nedělní akce, konaná týden před skutečným výročím, začne ve 14 hodin a zakončena bude o čtyři hodiny později slavnostním ohňostrojem na takzvané radarové louce. Součástí bude například i živý obraz osobností první republiky nebo průvod s lampióny k uctění Fričovy památky.

Foto: archív Astronomického ústavu AV ČR

Radioteleskop na ondřejovské radarové louce

Vstupné je dobrovolné, návštěvníci mohou dorazit v kostýmech či s doplňky z jakékoli historické etapy existence republiky. Další mimořádné prohlídky pro veřejnost se uskuteční pak o týden později, 28. října.

Mezinárodní spolupráce

Ondřejovská hvězdárna je dnes součástí Astronomického ústavu Akademie věd ČR. Vědci tam pracují ve čtyřech odděleních – slunečním, stelárním, oddělení meziplanetární hmoty a oddělení galaxií a planetárních systémů.

Foto: Astronomický ústav AV ČR

Hvězdárna Ondřejov v 60. letech

„V mnoha oborech jsme na světové špičce a jsme také začleněni do nejvýznamnějších evropských struktur, především do Evropské jižní observatoře (ESO) a Evropské kosmické agentury (ESA). A tak si myslím a doufám, že by na nás byl zakladatel ondřejovské hvězdárny pyšný,“ uvedl ředitel Astronomického ústavu AV ČR Vladimír Karas.

Na mysli měl nepochybně také „největší astronomický projekt současnosti“, soustavu radioteleskopů ALMA na observatoři v Chile. Na výzkumu těchto zařízení v nadmořské výšce 5050 metrů se podílejí právě i čeští experti z Astronomického ústavu. [celá zpráva]

Chloubou české observatoře je zejména obří vesmírný dalekohled.

Foto: Astronomický ústav AV ČR, ProjectSoft

Perkův dalekohled

Foto: Astronomický ústav AV ČR

Příjezd dalekohledu do Ondřejova v roce 1967

Loni slavili ondřejovští astronomové i jiné výročí – největšímu tuzemskému dalekohledu, pojmenovanému podle nyní 99letého českého astronoma Luboše Perka, bylo 50 let. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Viditelnosti hvězd brání světelný smog

Umělé světlo silně znesnadňuje viditelnost hvězd na noční obloze. Z území ČR by mělo být pouhým okem vidět na 3000 hvězd, ve skutečnosti je to ale ve městech...

Výběr článků

Načítám