Hlavní obsah

U místa katastrofy v Černobylu postavili solární elektrárnu

Novinky,

Ukrajina v první polovině října odhalila novou solární elektrárnu. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby se nenacházela sotva 100 metrů od bývalé elektrárny Černobyl, kde 26. dubna 1986 došlo k největší havárii v historii jaderné energetiky.

Nová solární elektrárna ČernobylVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Nová elektrárna sestává z fotovoltaických solárních panelů pro výrobu energie a již je napojena na elektrickou síť. Instalováno zde bylo zhruba 3800 panelů, které mají být schopny vyrobit dostatek energie pro 2000 bytů, jak informovala agentura Reuters.

V současné době má kapacitu jeden megawatt, v plánu je ale zvýšit ji až na 100 megawattů.

Foto: Profimedia.cz

Nová solární elektrárna Černobyl

Foto: Profimedia.cz

Solární elektrárna Černobyl u bývalé nechvalně proslulé jaderné

Solární elektrárna v Černobylu vznikla ve spolupráci ukrajinské firmy Rodina a německé společnosti Enerparc. Ukrajinsko-německý projekt stál milión eur (přes 25 miliónů Kč).

Ukrajina totiž plánuje rozšířit své zdroje energie pomocí obnovitelné energie, jakou je právě ta sluneční. Kyjev tím zároveň chce postupně snižovat závislost na ruském plynu.

Až 24 000 let neobyvatelné místo

Tragická událost, která se stala před více než 30 lety, donutila desítky tisíc lidí k odchodu z kontaminovaného území. Podle agentury AFP nebudou lidé moci normálně žít v oblasti ještě 24 tisíc let.

Foto: Profimedia.cz

Černobylská jaderná elektrárna pod relativně novým krytem

Předloni se uprostřed zakázané zóny nad výbuchem zdevastovaným čtvrtým blokem jaderné elektrárny Černobyl postavilo největší ochranné zařízení svého druhu na světě. Sarkofág má chránit před radiací zhruba následující století. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám