Hlavní obsah

Speciální přístroj ulovil galaktický klenot

Novinky,

Spektrograf FORS2, který funguje v kooperaci s dalekohledem VLT na observatoři Paranal v Chile, zachytil 65 miliónů světelných let vzdálenou spirální galaxii NGC 3981 v nevídaných detailech. Snímek vznikl v rámci popularizačního programu Evropské jižní observatoře (ESO) jménem Cosmic Gems.

BEZ KOMENTÁŘE: Detailní pohled na spirální galaxii NGC 3981Video: ESO, James Creasey

 
Článek

Záběr zachycuje, jak se galaxie NGC 3981 promítá do inkoustové temnoty vzdáleného vesmíru v souhvězdí Poháru. Snímek byl pořízen již v květnu pomocí přístroje FORS2 (Focal Reducer and low dispersion Spectrograph 2) a dalekohledu ESO/VLT (Very Large Telescope).

V září jej mezivládní astronomická organizace ESO, jejímž členem je také Česká republika, pomocí videa představila.

Foto: ESO

Spirální galaxie NGC 3981

V centru je obří černá díra

„Citlivý zrak aparátu odhaluje spirální ramena galaxie NGC 3981 s roztroušenými tmavými oblaky prachu a rudě zářícími oblastmi s probíhající tvorbou hvězd. Celá galaxie je nakloněna k Zemi, což astronomům umožňuje nahlédnout přímo do jejího centra – hvězdami a dalšími objekty hustě osídlené oblasti, v jejímž srdci leží supermasivní černá díra,“ uvádí ESO ve své zprávě.

Foto: ESO

Zařízení FORS2

Patrná je i vnější spirální struktura NGC 3981. Některé její části vypadají, jako by se od galaxie oddělovaly, dle vědců zřejmě v důsledku gravitačního působení při blízkém setkání s jinou galaxií kdysi v minulosti.

BEZ KOMENTÁŘE: Cesta přes Mléčnou dráhu až ke galaxii NGC 3981Video: ESO/Digitized Sky Survey 2/N. Risinger (skysurvey.org). Music: Astral Electronic.

NGC 3981 má nemálo galaktických sousedů. Nachází se zhruba 65 miliónů světelných let od nás a je součástí skupiny kolem galaxie NGC 4038, ke které patří galaxie Antény. Celá skupina náleží k většímu shluku známému jako Crater Cloud, a ten je součástí kupy galaxií v souhvězdí Panny, rozsáhlého seskupení galaxií, ke kterému patří i Mléčná dráha.

Foto: ESO/Digitized Sky Survey 2. Acknowledgment: Davide De Martin

Okolí galaxie NGC 3981

Foto: ESO, IAU and Sky & Telescope

Mapka zachycuje polohu spirální galaxie NGC 3981 v souhvězdí Pohár (vyznačena červeným kruhem). Vyobrazena je většina hvězd viditelných pouhým okem za dobrých pozorovacích podmínek.

Odborníkům z ESO se v letošním roce povedlo natočit rovněž unikátní záběry zářící hvězdné krajiny, a to hvězdokupy s katalogovým označením RCW 38. Tento objekt je od Země vzdálen 5500 světelných let. [celá zpráva]

Spirální galaxie

Spirální galaxie je typ galaxie podle Hubbleovy klasifikace. Takové galaxie mohou dosahovat velikosti od 30 tisíc až do 200 tisíc světelných let. Množství jejich členů se pohybuje kolem miliard až stamiliard.

Je pro ně typická středová oblast kulového tvaru, ze které vycházejí jednotlivá ramena. Středová oblast obsahuje hvězdy starší (červené obry a veleobry) podobně jako u galaxií eliptických. Spirální ramena naopak obsahují hvězdy mladé, vznikající, dále mezihvězdná mračna, plyn, otevřené hvězdokupy a mlhoviny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám