Hlavní obsah

U východního pobřeží USA odhalili rozsáhlou kolonii živých i mrtvých korálů

Novinky,

Vědci z lodi Atlantis objevili necelých 260 kilometrů od pobřeží Charlestonu v Jižní Karolíně hlubinný korálový útes. Pomocí kamer umístěných v ponorce našli zhruba 800 metrů pod hladinou oceánu enormní korálovou populaci žijící ve studených vodách. Spolu s dřívějším objevem to znamená, že jsou v oblasti celkem přes 130 kilometrů dlouhé pásy těchto mořských živočichů. Podle webu Live Science tam jsou živí i mrtví koráli.

U pobřeží Jižní Karolíny objevil výzkumný tým kolonii korálůVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Odborníci zkoumali útes v Atlantském oceánu a sbírali na něm vzorky 23. a 24. srpna. Dle agentury Reuters, která o tom později v září informovala, zde identifikovali velké množství turbinatky větvené (Lophelia pertusa). Jde o bělavý korál vyskytující se v chladných mořích.

Koráli nalezení tímto týmem z výzkumné lodi Atlantis jsou necelých 26 kilometrů severně od korálů objevených jinou expedicí na lodi Okeanos Explorer dříve v létě. Oblast pokrytá korály, kterou prozkoumaly obě posádky, má tak 137 kilometrů na délku.

Tisíce let staré schránky

Podle Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) může turbinatka větvená přežívat v hlubokých vodách i díky žahavým chapadélkům, kterými disponují polypi jejich korálů. Těmi může korálnatec svou slabší kořist omráčit.

Foto: Profimedia.cz

Turbinatka větvená (Lophelia pertusa)

„Území je zároveň pokryto značnými hromadami schránek mrtvých korálů, které se pravděpodobně hromadily po mnoho tisíc let,“ cituje server The Huffington Post výzkumníka Erika Cordese z Temple University v americké Filadelfii.

V této souvislosti je třeba připomenout, že Austrálie zapojila vědce do záchrany Velkého bariérového útesu, největšího korálového útesu na světě. Ten je od roku 1981 na seznamu přírodního dědictví UNESCO, avšak zvyšující se teplota vody přispívá k jeho bělení – tedy vymírání korálů. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám