Hlavní obsah

Vědci objevili v Pacifiku nové druhy průsvitných ryb

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina vědců objevila v Tichém oceánu tři druhy průsvitných ryb bez šupin. Nalezeny byly v Peruánsko-chilském příkopu u západního pobřeží Jižní Ameriky v hloubce 8000 metrů, napsal deník USA Today. Dočasně dostaly jména – lépe řečeno přezdívky – růžová, modrá a purpurová Atacama snailfish. Patří do rodiny terčovkovitých (Liparidae).

Vědci objevili tři druhy průsvitných rybVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Nově identifikované ryby jsou podle agentury Reuters schopné odolat extrémnímu tlaku, jsou průsvitné a nemají šupiny.

Foto: Profimedia.cz

Průsvitné ryby při „hodování“

„Nejtvrdší kosti jejich těla se nacházejí v jejich vnitřním uchu a pomáhají jim držet rovnováhu,“ vysvětlil Thomas Linley z britské Newcastle University, který se na nálezu doteď neznámých mořských živočichů podílel.

Foto: Profimedia.cz

Jeden z nově objevených druhů ryb

Foto: Profimedia.cz

Snímky pořídil tým z univerzity v Newcastlu.

Peruánsko-chilský (Atakamský) příkop se nachází na východě Tichého oceánu cca 160 kilometrů od pobřeží Peru a Chile. Jde o nejdelší (5900 km) a devátý nejhlubší oceánský příkop na světě (8065 metrů pod hladinou). Jeho průměrná šířka je 64 km.

Bez onoho extrémního tlaku a chladu v hlubinách mají problém. „Jsou bez toho extrémně křehké, a pokud se dostanou k povrchu, vlastně se rychle rozloží – a hynou,“ dodal na závěr odborník z Newcastlu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám