Hlavní obsah

Lékařská fakulta UK na Vyšehradě oslaví vznik republiky

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražská 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy (1. LF UK) pořádá ve spolupráci s celou školou a řadou dalších partnerů festival První republika k oslavě 100. výročí založení Československa. V sobotu 15. září tak čeká na zájemce v parku na Vyšehradě mnoho prvorepublikové i nadčasové zábavy. „A možná přijde i Masaryk!“ dodala tisková mluvčí 1. LF UK Petra Klusáková, která Novinky o chystané akci informovala.

Foto: 1. LF UK

Pohled na park a baziliku sv. Petra a Pavla na pražském Vyšehradě

Článek

Od 10 hodin si návštěvníci budou moci užít spoustu hudby, tvorby v řadě dobových dílen či výzev při plnění úkolů naučné stezky. Na úvod vystoupí žáci základních a středních škol a zazpívají mj. písně Jaroslava Ježka. Poté bude probíhat společná rozcvička s tělocvičným spolkem Sokol.

Ve 14 hodin festival slavnostně zahájí vedení 1. LF UK a Univerzity Karlovy. Na hlavní festivalové scéně u Starého purkrabství budou až do večera hrát studentské kapely, na které po páté hodině navážou hudební skupiny Zakázaný ovoce, The Tap Tap a Support Lesbiens.

Jedině se znalostí minulosti dokážeme porozumět současnosti. To platí také pro medicínu.
Aleksi Šedo, děkan 1. LF UK

Rovněž sama 1. LF chce připomenout svou prvorepublikovou historii, a to prostřednictvím výstavy fotografií, které zachycují nejen významné lékaře té doby, ale i tehdejší moderní pavilóny i studentský meziválečný život a historické zdravotnické prostředky.

„Jedině se znalostí minulosti dokážeme porozumět současnosti. To platí také pro medicínu. Současná vysoká úroveň výchovy nových lékařů a významné vědecké úspěchy naší fakulty stojí na pevných základech, které naši medicínští, pedagogičtí a vědečtí předchůdci stavěli za velmi náročných podmínek,“ uvedl děkan 1. LF UK Aleksi Šedo.

Foto: 1. LF UK

Děkan 1. LF UK Aleksi Šedo

Jak se za první světové války ošetřovali ranění

Během doprovodného programu se budou návštěvníci moci podívat do polní nemocnice, kterou společně představí Vojenský historický ústav, Muzeum T. G. M. Rakovník a Ústřední vojenská nemocnice Praha. V rozsáhlé expozici bude k vidění lazaret z doby první světové války i historické přístroje.

Muzeum T. G. M. Rakovník ve spolupráci s Klubem historie Červeného kříže nabídne ukázku ošetřování raněných v době první světové války. Vzpomínka bude patřit i zakladatelce Československého červeného kříže Alici G. Masarykové.

„V dopoledních hodinách si řada návštěvníků protře nevěřícně zrak, vyšehradský park totiž navštíví prezident Tomáš Garrigue Masaryk,“ prozradila bez dalších podrobností Klusáková. U příležitosti oslav vzniku Československa rovněž vytvořil ilustrátor známý jako Jaz pro 1. LF UK komiks o tom, jakým způsobem vlastně T. G. Masaryk s Milanem Rastislavem Štefánikem (a Edvardem Benešem) nový stát „upekli“.

Pro festivalové návštěvníky bude zpřístupněna i vyšehradská Letní scéna, kam se mohou ve 12 hodin přijít podívat na divadelní představení Pražské pověsti. Poté bude následovat ukázka výzbroje a výstroje československých legionářů z let 1914–1920. Československá obec legionářská a její členové byli základním pilířem, o který se mohl prezident Masaryk opřít při jednáních o vzniku samostatného státu Čechů a Slováků.

Odpoledne bude na Letní scéně patřit tanci a prvorepublikové tančírně, bude možné také vyzkoušet prvorepublikové sporty i občerstvení.

A proč právě Vyšehrad? „Lokalitu jsme pro festival První republika zvolili záměrně. Nejenže jde o národní symbol, ke kterému se váže řada pověstí, ale po konci první světové války věnoval nově vzniklý samostatný stát velkou pozornost také památkám a jejich obnově – Vyšehrad nevyjímaje. Vznikaly zde nové parky a tato oblast se postupně stala vyhledávaným místem k procházkám a výletům,“ dodala na závěr mluvčí fakulty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám