Hlavní obsah

Pod Arktidou se hromadí teplá voda

Novinky,

V části Severního ledového oceánu se zhruba 50 metrů pod hladinou hromadí teplá voda. Když mořský led taje, slunce vodu ohřívá a silné arktické větry ji přesouvají na sever, kde se dostává hluboko pod studené povrchové vody, kde je prozatím „uvězněna”. Vědci varují, že se může přesunout k povrchu, což by mělo dopad na tání ledu.

Pod Severním ledovým oceánem se hromadí teplá voda, která může ovlivnit tání ledovcůVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

„Pod hladinou arktických moří je zachycena teplá voda, která by v oblasti mohla způsobit značné tání mořského ledu,“ tvrdí doslova studie zveřejněná v odborném časopise Science Advances.

Mezinárodní tým výzkumníků to zjistil tak, že srovnával stará data z lodí a nová ze sond instalovaných v místních vodách pro výpočet takzvaného obsahu tepla ve vodě.

„Pozorujeme výrazné oceánské oteplování konkrétně v Kanadské pánvi (Canada Basin), jedné z hlavních pánví vnitřního Severního ledového oceánu,” uvedla hlavní autorka studie Mary-Louise Timmermansová z americké Yaleovy univerzity.

„Horní vrstva této části oceánu se za posledních 30 let oteplila dokonce dvojnásobně,” poznamenala s tím, že pokud by se zásoba teplé vody dostala k povrchu, trend se opět zrychlí.

Sluneční záření totiž už tolik neodráží led, který v oblasti Kanadské pánve dříve převažoval a nyní ho tam je méně.

Teplá voda je lehčí a slanější, ale...

Podle kanadské stanice CBC teplá voda (zatím) nestoupá v Arktidě k hladině, jelikož je tak slaná, že ji to udržuje více v hlubinách. Zato chladnější, a ne tolik slaná voda se udržuje poblíž mořského ledu.

Foto: Profimedia.cz

Ledovec v Arktidě

Vědci nicméně varují, že zachycená horká voda má potenciál „stoupat k povrchu“ a „ovlivnit stavy ledu“. Dojít k tomu prý může, pokud budou proudy tak teplé, že se přestanou ponořovat do hloubky a začnou se smíchávat s chladnou vodou poblíž mořského ledovce. Led by tak začal dále tát.

Zatím jsou teplé proudy „bezpečně uzamčeny“ pod studenou vrstvou.

Reklama

Související články

Úbytek ledu v Antarktidě děsivě zrychluje

V Antarktidě od roku 1992 roztály tři bilióny tun ledu, což je množství schopné zvednout hladiny oceánů o téměř osm milimetrů. V minulých pěti letech se tání...

Výběr článků

Načítám