Hlavní obsah

V Amazonii poprvé natočili členy izolovaného kmene

Novinky,

V Amazonii žije další kmen, o kterém jsme donedávna neměli žádné povědomí. Aktuálně zveřejněné video brazilské Národní nadace pro ochranu domorodců (Funai) ukazuje členy zcela izolovaného a nepojmenovaného kmene hluboko v srdci amazonského deštného pralesa. Na záběrech to vypadá, že jedna osoba procházející odlesněnou částí džungle nese cosi jako luk a šípy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dron zachytil neznámý amazonský kmenVideo: AP

 
Článek

Úřad Funai pořídil snímky již během své loňské expedice, když monitoroval izolované komunity původních obyvatel, avšak zveřejnil je až tento týden. V pravé části obrazu je možné vidět skupinu jedinců, povšimnout si můžeme i dalšího samotného člověka. Na tomto místě se dle televize ABC News takto zaznamenalo 16 lidí.

Výzkumníci objevili dosud neznámý kmen ve Vale do Javari, což je domorodé území v brazilském státě Amazonas, konkrétně u západních hranic s Peru. V dané oblasti má žít 11 izolovaných indiánských společenství – více než kdekoli jinde v této největší jihoamerické zemi.

Zástupce Funai sdělil agentuře AP, že kmen sledovali v džungli už pár let, ale nikdy nezachytili jeho členy na kameru. „Nemáme pro kmen ani jméno,“ potvrdil zdroj pro AP.

„Hodnota těchto záběrů může přimět vládní úředníky i celou společnost, aby všichni přemýšleli o nutnosti chránit tyto skupiny obyvatel,” uvedl podle ABC News prezident nadace Wallace Bastos.

Koordinátor studií izolovaných kmenů Bruno Pereira vyzdvihl i nutnost mít znalosti o daných kulturách. „Čím více toho víme o způsobu jejich života, tím lépe jsme schopni jim poskytovat ochranu,” zdůraznil.

Problémy s ilegálními zlatokopy

Celkem nadace Funai v Brazílii registruje na 107 odlehle žijících kmenů. Byť je někdy organizace natočí dronem, dle svých slov s nimi nenavazuje žádný kontakt.

Minimálně k jednomu střetu některých domorodců s moderním věkem, a to bohužel osudovému, však loni pravděpodobně došlo. Nelegální těžaři zlata měli zmasakrovat nejméně deset členů indiánského kmene, který předtím žil v Amazonii v naprosté odloučenosti od civilizace. [celá zpráva]

Novinky navíc již koncem roku 2016 informovaly, že nadaci postihly vládní škrty. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám