Hlavní obsah

Na Západočeské univerzitě v Plzni začaly dvě největší letní školy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Západočeské univerzitě v Plzni (ZČU) v pondělí 9. července začaly dvě největší mezinárodní letní školy. Nejobsazenější je jazyková, kam se přihlásilo 572 účastníků, z toho 71 zahraničních. V jejím 29. ročníku se na rozdíl od loňska podařilo otevřít i kurzy francouzštiny, italštiny, španělštiny a vyšší zájem je také o němčinu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Škola nabídne v 57 kurzech sedm jazyků ve všech úrovních od 9. do 27. července, řekla ČTK koordinátorka Daniela Kopřivová.

Současně začal 14. ročník stejně dlouhé školy umění ArtCamp, určené pro veřejnost včetně začátečníků, pro studenty i zralé umělce. Letos nabízí pro 350 účastníků 38 kurzů pod vedením pedagogů z pořádající fakulty designu a umění a hostujících umělců z Polska, Itálie, Španělska, Mexika, Japonska, Kanady, Velké Británie a ČR, řekla Lenka Thomayer Opatrná z fakulty. Podle ní jde o největší letní školu umění v ČR.

„Letos se (na jazykové letní škole) sešlo 69 lektorů, z toho 33 ze zahraničí," řekla Kopřivová. Tradičně největší zájem byl o anglický jazyk, následují kurzy češtiny pro cizince a kurzy němčiny. Kurzy trvají jeden, dva nebo tři týdny, přičemž v některých se vyučuje pouze dopoledne nebo jen odpoledne.

Předností výuky dětí je celodenní kontakt dítěte s rodilým mluvčím. Letos se rozšířily pobytové kurzy angličtiny pro děti na zámku v Nečtinech. Atraktivní jsou také týdenní intenzivní kurzy všeobecné i obchodní angličtiny a odpolední kurzy.

Novinky v ArtCampu

Škola ArtCamp podle děkana Josefa Mištery tento rok pokračuje v novinkách představených loni.

„Účastníci si vedle současného tance mohou vyzkoušet i různé disciplíny stále populárnějšího nového cirkusu. Nabízíme kurz zaměřený na tvorbu módních doplňků a filmoví fanoušci budou moci nahlédnout do zákulisí vzniku science fiction návrhů pro film," řekl.

Novinkou jsou kurzy arts managementu a digitální malby, které doplní digitální fotografii. Kurz knižní ilustrace povede Španěl Josep Antoni Tàssies, jehož publikace pro děti jsou ve světě oceňovány.

Kurz automobilového designu pak Boris Fabris z italské firmy Fioravanti, designér značky Ferrari, kurz veřejného umění povede provokující Mexičan, působící pod pseudonymem CHema Skandal!, který maluje výrazný street-art.

Story Board, tedy přípravu obrazového materiálu pro film, bude opět učit Kanaďan žijící v Praze Kurt van der Basch, který se podílel na vzniku řady hollywoodských filmů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám