Hlavní obsah

Britští vědci přicházejí s novou možností boje s plešatostí

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britští výzkumníci z Manchesterské univerzity objevili novou možnost, jak by se v budoucnu dala léčit androgenetická alopecie – tedy vypadávání vlasů. Potenciální nový lék na plešatost byl objeven s použitím léčiva původně určeného k léčbě osteoporózy, metabolické kostní choroby, která se projevuje řídnutím kostní tkáně. Vědci při laboratorním pokusu zjistili, že lék měl silný účinek na vlasové folikuly a povzbuzoval je k růstu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Denně nám může vypadnout až několik desítek vlasů. Většina z nich je obvykle hned nahrazena novými, pokud ale začnou vypadávat ve větší míře a dlouhodobě, je to už viditelný problém.

Konkrétně mužská plešatost je dána genetikou i hormonální nerovnováhou. K padání vlasů dochází kvůli vyšší hladině testosteronu v krvi, který ničí vlasové kořínky a vlasy začnou vypadávat. Vlasová cibulka je citlivá na testosteron, který je aktivní v periferních tkáních, kam vlasy také patří.

Testosteron se v těle pomocí enzymu 5alfa-reduktázy přeměňuje na metabolicky aktivnější dihydrotestosteron. Ten je právě látkou, na kterou vlasové folikuly reagují. Jejich zvýšená citlivost je pak příčinou toho, že vlasy padají, jsou postupně kratší a tenčí. Vlasový váček přitom neodumírá, zůstává v pokožce sice v neporušeném, ale v neaktivním stavu.

Zbrzdit brzdu

Vědci z Manchesterské univerzity podle zpravodajského serveru BBC zjistili, že zvýšený růst vlasů je vedlejším účinkem jiného léčiva, cyklosporinu A, používaného k léčbě autoimunitních onemocnění.

Může to mít skutečný význam pro lidi trpící ztrátou vlasů.
Nathan Hawkshaw, vedoucí výzkumu

Cyklosporin A je cyklický peptid, tvořený aminokyselinami, který ovlivňuje zejména tvorbu takzvaných T-lymfocytů a tím imunitní odpověď organismu. Podle webu pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) se používá při transplantaci různých tělesných orgánů, například ledvin, jater, srdce, plic či kostní dřeně.

Daná léčba dle Britů obsahuje sloučeninu cílící na bílkovinu, která působí jako brzda růstu vlasů. Zpomaluje protein SFRP1, který blokuje molekulární cestu Wnt – ta je životně důležitá pro růst mnoha tkání, včetně vlasů. (Wnt je skupina signálních glykoproteinů, které jsou vylučovány z buněk a ovlivňují řadu důležitých vývojových procesů díky vlivu na buněčné dělení nebo vývoj nervové soustavy – pozn. red.)

„Může to mít skutečný význam pro lidi trpící ztrátou vlasů,“ uvedl pro BBC vedoucí projektu Nathan Hawkshaw z Manchesterské univerzity.

V současné době jsou k dispozici pouze dva léky k léčbě plešatosti, minoxidil pro muže a ženy a finasterid jen pro muže. Nejsou však podle BBC pokaždé účinné, pacienti se tedy často uchylují k transplantaci vlasů.

Nutnost klinických studií

Výzkum, publikovaný v odborném žurnálu PLOS Biology, byl proveden v laboratoři se vzorky obsahujícími vlasové folikuly pokožky hlavy od více než 40 mužských pacientů s transplantací vlasů.

Hawkshaw poznamenal, že budou samozřejmě zapotřebí ještě klinické studie, aby se potvrdilo, zda je takový způsob léčby pro pacienty opravdu účinný a bezpečný.

Podle mluvčího Britské asociace dermatologů je tato studie velmi zajímavá. „Bude zapotřebí více zkoumání, než bude možné léčbu pro lidi trpící vypadáváním vlasů s jistotou použít. Pro jednotlivce ale zatím neexistuje univerzálně účinný lék. Nové výzkumy tak mohou přinést více možností léčby, které mohou být účinné,“ uzavřel.

Anketa

Trápí vás vypadávání vlasů?
Ano
76,3 %
Ne
12,7 %
Již nějakou dobu (skoro) žádné nemám
11 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 371 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám