Hlavní obsah

Končí možnost podávat přihlášky na většinu škol

Novinky,

Přihláška na vysokou školu na poslední chvíli nemusí být sázkou do loterie. Pokud někomu uteče termín, může uvažovat buď o hledání práce, nebo se zkusit podívat tam, kde jsou dveře pro uchazeče ještě otevřené. Některé univerzity měly jako deadline pro podání přihlášky 28. únor, spousta z nich včetně několika fakult Univerzity Karlovy a ČVUT v Praze či Univerzity Pardubice má jako poslední termín tuto sobotu 31. března. Na střední školy skončilo podávání přihlášek již 1. března.

Foto: archiv FSV UK

Palác Hollar na Smetanově nábřeží v Praze, jedna z budov Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Ilustrační foto.

Článek

Konečný termín pro podání přihlášek je na většině veřejných škol limitován půlnocí 28. února. Mnohé fakulty však již předem stanovily termín pozdější, některé vysoké školy přihlášky přijímají ještě v březnu, někde dokonce také v dubnu a později – třeba i operativním vyhlášením druhého kola pro podávání přihlášek.

Jak se dostat na informatiku na ČVUT

Jednou z fakult ČVUT, na které je přihlašování ke studiu možné až do 31. března, je Fakulta informačních technologií. Zde lze studovat bakalářský program Informatika, který se dále dělí na šest oborů, v magisterském programu poté taktéž program Informatika a vybírat lze dále z šesti oborů, kde některé se poté dělí na jednotlivá odborná zaměření.

Jednou z fakult ČVUT, na které je přihlašování ke studiu možné až do 31. března, je Fakulta informačních technologií. Zde lze studovat bakalářský program Informatika, který se dále dělí na šest oborů, v magisterském programu poté taktéž program Informatika a vybírat lze dále z šesti oborů, kde některé se poté dělí na jednotlivá odborná zaměření.

Způsobů přijetí do bakalářského studijního programu je více – úspěšným složením příjímací zkoušky z matematiky, pomocí SCIO testů nebo být úspěšným řešitelem krajského kola středoškolské olympiády v matematice, fyzice, programování či obdobné soutěži.

Foto: ČVUT

Nová budova Českého vysokého učení technického v pražských Dejvicích, sídlo Fakulty informačních technologií i Fakulty architektury

„Pro bakalářské studium není potřeba mít předchozí IT znalosti. Vše se student naučí na fakultě. Absolventi fakulty získají výborné uplatnění na trhu práce díky kvalitním teoretickým znalostem i praktickým dovednostem,“ sděluje fakulta vybrané výhody studia.

Na ČVUT je možné se do zmíněné soboty dále hlásit na Fakultu biomedicínského inženýrství, Fakultu dopravní, Fakultu elektrotechnickou či Fakultu stavební. Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT má datum uzávěrky podávání přihlášek až 30. dubna.

Matematici v Praze, technici v Brně, stavaři v Ostravě

Univerzita Karlova ještě nabízí možnost ucházet se o studium zejména na dvě pražská pracoviště: Matematicko-fyzikální fakultu a Fakultu sociálních věd, kde lze studovat žurnalistiku, mediální studia, sociologii, politologii, marketing nebo i ekonomii.

Do 31. března je možné hlásit se také na velkou část oborů pražské České zemědělské univerzity. Stejný termín platí i pro vybrané fakulty Mendelovy univerzity i Vysokého učení technického v Brně, Západočeské univerzity v Plzni nebo Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

Foto: VUT

Budova Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně

Na Vysokou školu báňskou – Technickou univerzitu Ostrava mohou zkoušet jít zájemci o působení na její Fakultě stavební.

Možnosti v Pardubicích

Je rovněž poslední šance přihlásit se na akademický rok 2018/2019 do bakalářského studia na šest fakult Univerzity Pardubice. Tři z nich – chemicko-technologická, filozofická a elektrotechniky a informatiky – přijímají přihlášky do soboty 31. března. Fakulta ekonomicko-správní ukončí příjem přihlášek ještě o den dříve, tedy v pátek 30. března.

Fakulty chemicko-technologická, ekonomicko-správní a elektrotechniky a informatiky budou přijímat uchazeče do svých bakalářských studijních programů a oborů bez přijímacích testů – na základě výsledků ukončeného středoškolského studia. Na fakultu filozofickou budou v červnu uchazeči o studium skládat přijímací zkoušky, a to podle požadavků jednotlivých oborů.

Foto: archív Univerzity Pardubice

Fakulta chemicko-technologická Univerzity Pardubice

U dalších dvou fakult je času více. Dopravní fakulta Jana Pernera uzavírá přijímání přihlášek do bakalářských studií 30. dubna. Fakulta restaurování, na počet studentů nejmenší a umělecky zaměřená fakulta univerzity v Pardubicích, která sídlí v Litomyšli, přijímá přihlášky a podklady pro výběr talentovaných uchazečů až do 11. května. Hodlá přijmout pouze 16 těch nejnadanějších uchazečů.

Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická (s velkým počtem 22 oborů) Technické univerzity v Liberci má deadline 4. dubna. Mnoho oborů Vysoké školy ekonomické v Praze to má naplánováno na 30. duben.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám