Hlavní obsah

Vědci otevřeli 2500 let starou rakev. Mysleli si, že je prázdná

Novinky, fš, sl

Australským vědcům se podařilo objevit pozůstatky 2500 let staré egyptské mumie. Mohlo by to podle nich vnést světlo do dalšího bádání o starověkém Egyptě, jelikož kompletní a nepoškozené mumie se podrobně nestudují. Zajímavostí je, že Sydneyská univerzita získala rakev s mumií před 150 lety, avšak dosud ji akademici pokládali za prázdnou. Po otevření víka tak nemohli uvěřit vlastním očím.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Australští akademici se mylně domnívali, že egyptská rakev stará 2500 let je prázdná. Teď v ní náhodou našli mumiiVideo: Reuters

 
Článek

Ke zjištění, že rakev prázdná není, došlo náhodou. Zní to až příliš jednoduše, ale skutečně stačilo málo – sundat víko rakve. Stalo se tak až na konci minulého roku a nyní o objevu a dalším zkoumání s odkazem na australskou univerzitu informovala agentura Reuters.

Kněžka z roku 600 př. n. l.?

Odborníci zkoušejí pomocí nejnovějších technologií identifikovat silně poškozenou mumii, z jejíhož těla zůstalo v rakvi jen zhruba deset procent. Kromě tělesných ostatků a zbytků materiálů používaných při mumifikaci jako bandáže se v rakvi našlo rovněž více než sedm tisíc korálků z pohřebního šálu.

Podle hieroglyfů lze nález datovat zhruba do roku 600 před naším letopočtem. Rakev byla zhotovena pro ženu, která ve své době patrně působila jako kněžka zvaná Mer-Neit-ites.

Ovšem ostatky nemusejí nutně patřit tomu, komu byla rakev původně určena. Pokud si to zákazník přál, původní mumie bývaly starověkými obchodníky vyjímány z rakví a nahrazovány jinými.

„Kousek po kousku získáváme o člověku v rakvi stále více informací a doufáme, že mu jednoho dne budeme schopni vrátit důstojnost, kterou v dřívějších dobách ztratil,“ řekl podle serveru abc.net.au egyptoložka Connie Lordová. Definitivní určení totožnosti nicméně může zabrat měsíce i roky.

Nenapácháme více škod než vykradači hrobů

„Samotný fakt, že je mumie tak špatně zachovalá, nám paradoxně dává takřka jedinečnou příležitost,“ uvedl dle agentury Reuters Jamie Fraser, hlavní kurátor Nicholsonova muzea při Sydneyské univerzitě.

Obvykle totiž platí, že se mumie ponechávají nepoškozené a nepodrobují se fyzickému výzkumu, což samozřejmě limituje vědeckou práci.

Nyní se však podle Frasera můžeme podrobně zaměřit na patologii a z pozůstatků nalezených lidských nohou a kostí zjistit, čím se daná osoba živila, jakými trpěla nemocemi, zkrátka něco o jejím životním stylu v dané době.

Mumii v minulosti poškodili pravděpodobně vykradači hrobek. „Zde ale nemůžeme nadělat více škody, než udělali vykradači hrobů před námi. Můžeme naopak ostatky stabilizovat a řádným způsobem je zakonzervovat,“ poznamenal Fraser.

„Vykradač se zřejmě dostal dovnitř, kde se přehraboval, aby našel veškeré šperky a amulety,“ dodal.

V souvislosti s egyptskými mumiemi došlo nedávno k dalšímu pozoruhodnému odhalení. Výzkumníci v nich nalezli asi 5000 let staré tetování – může se tak jednat o nejstarší prvky tetování na světě. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám