Hlavní obsah

Pedagogické dny hradecké univerzity zvou na přednášku o vlivu digitálních médií na mozek

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od pondělí 19. března po celý týden probíhá na Univerzitě Hradec Králové již 26. ročník Pedagogických dnů, nabízí pestrou přehlídku odborných činností kateder Pedagogické fakulty. Zájemci z řad veřejnosti navštěvují přednášky, workshopy, semináře, divadelní představení, vernisáže či prezentace studentských prací. Ve středu 21. března se navíc od 14 hodin koná hlavní přednáška od německého profesora Manfreda Spitzera, který se zabývá vlivem digitálních technologií na fungování mozku.

Foto: UHK

Z loňského ročníku hradeckých Pedagogických dnů

Článek

Manfred Spitzer je jedním z nejvýznamnějších německých badatelů v oblasti neurovědy, který dokáže zprostředkovat vědecké výsledky přístupnou a názornou formou. Vede univerzitní psychiatrickou kliniku v Ulmu a je autorem řady knih.

Značný ohlas hlavně v Německu a anglosaském světě vzbudila jeho kniha Digitální demence (2012; česky ji vydalo nakladatelství Host v roce 2014), jíž se prodalo přes 260 tisíc výtisků, několik měsíců se držela na první příčce bestsellerů týdeníku Der Spiegel a práva na vydání se zatím prodala do 15 zemí. Jeho nejnovější knihou je Kybernemoc! (2015, česky 2016).

Foto: imago stock&people/gbrci, ČTK

Manfred Spitzer, významný německý badatel v oblasti neurovědy

Svou středeční přednášku pronese od 14 hodin v aule Objektu společné výuky v ulici Hradecká 1227. Jak již napovídá název „Kybernemoc! Rizika a vedlejší účinky digitálních médií“, hovořit bude o rozvoji mozku v raném věku a ztrátě jeho kognitivních schopností ve stáří – vše na příkladech osvětlujících tyto procesy a mechanismy a poukazujících na znepokojivou souvislost s riziky a vedlejšími účinky přílišného užívání digitálních technologií v rozvinutých společnostech.

Ve středu od 19 hodin bude zahájen ve Filharmonii Hradec Králové slavnostní večer fakulty spojený s koncertem Symfonického orchestru konzervatoře Pardubice, na kterém se budou předávat výroční ceny mimořádným osobnostem hradecké vzdělávací instituce.

Cenu za přínos v oblasti vědy a výzkumu od profesora Spitzera převezme Markéta Levínská, cenu za přínos v oblasti umění akademická malířka Jaroslava Severová, cenu za přínos v oblasti pedagogiky Blahoslav Kraus a cenu za přínos v oblasti internacionalizace Marie Műllerová.

Rande s předsudkem a soutěž pro předškoláky

Během středy je na chodbě Objektu společné výuky možné dát si „Rande s předsudkem“. Jde již o třetí ročník úspěšného projektu studentů-preventistů z katedry sociální patologie a sociologie hradecké pedagogické fakulty. Cílem je zkusit změnit vnímání minoritních skupin a umožnit návštěvníkům okusit životy druhých a vyvrátit tak své předsudky.

Ve čtvrtek odpoledne se kromě konferencí jednotlivých kateder chystá vyhlášení výsledků 16. ročníku výtvarné přehlídky a soutěže pro předškolní děti Školka plná dětí 2018.

Foto: UHK

Jediná kopie slavné Ďáblovy bible, aktuální snímek z Hradce Králové

V průběhu celého týdne probíhá doprovodný program: výstavy, instalace prací studentů z odpadových materiálů, rovněž prezentace knihoven, nakladatelství a knihkupectví. V univerzitní Galerii T je po celou dobu Pedagogických dnů vystavena i kopie slavné knihy – velké Ďáblovy bible. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám