Hlavní obsah

České testy pomáhají včas odhalit Alzheimerovu chorobu

Právo, Miroslav Homola

Alzheimerova choroba stále stojí na pokraji zájmu medicíny, byť se počet nemocných zvyšuje rychlým tempem. Změnit tento stav, především včasným odhalením plíživého onemocnění, a tím urychlit léčbu v ještě raném stadiu si vzal za cíl unikátní český pilotní projekt časné diagnostiky Alzheimerovy demence a podobných neurodegenerativních poruch.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na domluvené schůzky zapomínají stejně jako na předepsané léky. Svůj názor, třeba i úplně mylný, dokážou hájit s vervou, která vede až k zuřivosti.

Takové chování má jedno společné – u lidí starších pětašedesáti let může jít o příznaky rozvíjející se demence. Její nejčastější příčinou je právě Alzheimerova choroba, kterou chce nový projekt umožnit včas odhalit.

„Hlavní myšlenkou je, že pravidelná preventivní prohlídka u praktického lékaře bude u seniorů rozšířena o krátký test paměti. V případě jeho nezvládnutí bude senior podrobněji vyšetřen, aby byly vyloučeny i jiné možné příčiny zhoršení paměti, například deprese nebo některé poruchy látkové přeměny,“ vysvětlila Hana Matějovská Kubešová, přednostka Kliniky interní, geriatrie a praktického lékařství FN Brno a předsedkyně Institutu sociálních a zdravotních strategií.

Závěrečná fáze choroby je typická ztrátou schopnosti komunikovat s okolím a také vykonávat základní úkony sebepéče.

Výzkum vytvořil a zorganizoval Institut sociálních a zdravotních strategií ve spolupráci s brněnským magistrátem, Lékařskou fakultou Masarykovy univerzity a Ústavem zdravotnických informací a statistiky. Významně k jeho realizaci pomohly také čtyři desítky obvodních praktických lékařů.

Do pilotního projektu se zapojilo loni v lednu nejprve dvacet praktických lékařů z Brna a od července 2017 se přidalo dalších dvacet z Břeclavska. Otestovali 875 seniorů.

Test jich nezvládlo 94, z nich byla hned u 33 nově diagnostikována počínající demence. U devětadvaceti dotazovaných, kteří testem neprošli, odhalilo další vyšetření depresi a u zbytku poruchu paměti jiného původu.

Právě o tomto postupu a především o dosavadních zjištěných výsledcích se bude v sobotu diskutovat na mezinárodní konferenci lékařů Neurodeg, která se bude konat v Brně. Pozornost odborníků se zaměří rovněž na formy trénování paměti, které patří k účinným preventivním a také terapeutickým metodám při léčení poruch.

Zkuste odčítat sedm od stovky

K jednoduchým testům, které mohou mnohé napovědět o poruše paměti člověka, patří například plynulé odčítání čísla sedm od počáteční stovky. Potíže signalizují také problémy s nakreslením hodinového ciferníku a v něm vyznačených číslic, nebo obtížné vyjmenování slov začínajících na písmeno m.

„Metodou, jak komunikovat se seniorem s demencí, je takzvané zpřítomnění, tedy pomocí aktuálně dostupných a seniorovi pochopitelných důkazů a argumentů ho vrátit do reality,“ doplnila profesorka Hana Matějovská Kubešová.

Podle odhadů bude v roce 2050 v České republice 380 tisíc lidí s demencí, nyní jich je na 150 tisíc

Počáteční stadium onemocnění trvá asi čtyři roky, kdy nemocní mají již obtíže s pamětí, ale jsou ještě soběstační. Postupně však narůstá riziko selhání v běžných denních činnostech. Například chyby v nesprávném braní léků mohou až za šedesát procent hospitalizací.

Další fáze onemocnění, která je obvykle dlouhá kolem tří let, je provázena vzrůstajícím výskytem nepředvídatelného a neodpovědného chování. Závěrečná fáze choroby je typická ztrátou schopnosti komunikovat s okolím a také vykonávat základní úkony sebepéče.

Lidí s demencí je nyní na 150 tisíc

Podle odborných odhadů bude v roce 2050 v České republice 380 tisíc lidí s demencí, nyní jich je na 150 tisíc.

Nejčastější příčinou demence je Alzheimerova choroba. V současné době se daří určit demenci a správně ji léčit jen asi u patnácti procent lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám