Ohromující objev podle agentury AP ukazuje „superkolonii“ tučňáků, jejichž počty se v posledních 40 letech měly celkově snižovat.

Vědci objevili více než jeden a půl miliónu tučňáků kroužkových na Danger Islands, konkrétně hlavně na jednom z řetězce skalnatých ostrovů východně od severního cípu Antarktického poloostrova. Nacházejí se ve Weddellově moři a jsou téměř nepřístupné.

Záznamy z dronu zachycené členy oceánografické organizace Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI) ukazují neuvěřitelnou masu černých teček „posypaných“ po celém ostrově.

Na počátku stály satelitní snímky NASA

Již v roce 2014 výzkumníci Heather Lynch a Matthew Schwaller z Newyorské státní univerzity ve Stony Brooku objevili skvrny na satelitních snímcích amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA), což naznačovalo, že by na ostrovech mohli skutečně být tučňáci.

Dohodli se tak s WHOI a spolu s odborníky z Louisiana State University v USA a Oxfordské univerzity v Británii se již v prosinci 2015 vydali na ostrovy, kde se setkali se stovkami tisíc hnízdících ptáků.

Následně tým využil drony, aby získal ještě přesnější obraz o počtu tamních tučňáků. „Byla to neuvěřitelná zkušenost, nalezení i počítání tolika tučňáků,“ popsal britskému listu The Guardian vědec Tom Hard z Oxfordu.

Na východě se jim vede lépe

„Nejen, že Danger Islands disponují největší populací tučňáků kroužkových v oblasti Antarktického poloostrova, ale rovněž se nezdá, že by obecně i podél západní strany poloostrova nějak výrazně utrpěla populace těchto ptáků, a to navzdory klimatickým změnám,“ poznamenal podle AP Mike Polito z Louisiana State University, který úzce kooperuje i s WHOI.

Ekoložka z oceánografické organizace Stephanie Jenouvrierová nicméně doplnila, že mezi stavem tučňáčích obyvatel na západní a východní straně daného poloostrova na Antarktidě je patrný značný rozdíl. Není zatím úplně jasné, proč se zde východně od poloostrova těmto živočichům tak daří.

Odlehlé území je ale očividně důležitým útočištěm pro divokou zvěř – pravděpodobně ji brání před klimatickými změnami a rybolovem, který je nadměrný především západním směrem. Podle vědců by si tamní vody zasloužily zvláštní ochranu.

V polovině února se shromáždily stovky tisíc tučňáků magellanských na argentinském poloostrově Punta Tombo v Patagonii. Chystali se na svou každoroční migraci – tito naopak na sever, nikoli přímo na jih k Antarktickému poloostrovu. Jihoamerický druh nelétavých ptáků tráví přes polovinu roku na moři. [celá zpráva]

Tvrzení, že se v Argentině každoročně nachází největší kolonie tučňáků na světě, tak už rozhodně není jednoznačné. V Antarktidě je nakonec kolonie zřejmě větší.