Hlavní obsah

Ministerstvo školství rozdělí dalších šest miliard, mohou jít na asistenty pedagoga i chůvy

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo školství má připravených šest miliard korun z evropských fondů na podporu škol a školek v celé ČR. Peníze z Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání si mezi sebe rozdělí nově i základní umělecké školy či zařízení nabízející volnočasové aktivity. Úspěšní žadatelé budou moci hradit například školní asistenty, psychology, speciální pedagogy nebo chůvy do školek.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Získat finanční podporu umožní institucím aktuální výzva „Šablony II“, která byla vyhlášena na konci února. Základní školy tak mají možnost získat evropské dotace kromě asistentů nebo psychologů i na kariérové poradce. Dosud tuto možnost měly jen střední a vyšší odborné školy.

MŠMT se ve výzvě snaží cílit také na propojení teorie s praxí. Novinkou jsou šablony na realizaci projektových dnů, na IT podporu výuky, rovněž na aktivity zapojující do výuky specialisty z praxe či umělce.

„Chceme podporovat smysluplné učení, samostatnost a angažovanost žáků a propojení školy se životem za jejími zdmi. Projektové dny umožní dětem podívat se ze školních lavic přímo do praxe či do prostředí, o kterém se zrovna učí,“ vysvětluje Václav Velčovský, náměstek ministra pro řízení sekce operačních programů.

Peníze na chůvy pro dvouleté

Mateřské školy budou moci opět usilovat o finance na chůvy, které jim s péčí o dvouleté děti pomáhají už díky dotacím získaným v první vlně projektů. Právě o tuto personální podporu byla ze strany školek velká poptávka. Novinky již psaly, že ve školkách je v současnosti téměř 45 tisíc batolat. [celá zpráva]

Rozdílem oproti předchozí výzvě pro MŠ a ZŠ je snížení minimální výše dotace z 200 tisíc korun na 100 tisíc. „Reagujeme na aktuální potřeby regionálního školství a chceme umožnit čerpání co největšímu počtu oprávněných žadatelů, tedy i těm nejmenším školám,“ dodal Velčovský.

Zájem o dotace roste. Díky jinému programu, který spravuje ministerstvo práce, dostanou základní školy necelé tři miliardy na rekonstrukce a rozšiřování kapacit svých tříd. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám