Hlavní obsah

Na severním pólu je tepleji než v Česku. Vědci vědí proč

Chtěli byste se v těchto mrazivých dnech trochu ohřát? Pak můžete vyrazit na severní pól. Aktuálně tam panují teploty vyšší než v Česku a dalších částech Evropy. V minulých dnech se tam teploty pohybovaly kolem osmi stupňů pod nulou, což je na toto roční období výrazně tepleji, než je obyvklé.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nejen z Česka ale ze všech koutů Evropy přitom přicházejí zprávy o pokoření teplotních rekordů. V Bedřichově například v noci z pondělí na úterý naměřili minus 24,6 stupně Celsia. Stejná situace se odehrává i na jednom z nejmrazivějších míst naší planety, jen tam padají rekordy opačné.

V Arktidě se nyní v uplynulých dnech pohybovaly kolem nuly, což je až o 25 stupňů nad průměrem. Tyto jevy spolu úzce souvisí. Podle meteorologů za teplotní výkyvy může rozdělení takzvaného polárního vortexu (víru). To je tlaková níže, poblíž severního pólu, která udržuje chladné počasí nad Arktidou.

Foto: University of Maine

Teploty v Evropě padají na hodnoty až dvacet stupňui pod dlouhodobým průměrem. V Arktidě je situace přesně opačná.

Kvůli náhlému oteplení ve stratosféře se vír rozdělil, a umožnil tak studenému proudu vzduchu dostat se přes Skandinávii a Rusko dál do Evropy.

Server Mashable nabízí trefné přirovnání: Je to, jako kdyby někdo otevřel dveře ledničky a vypustil z ní chladný vzduch, přičemž vzduch v chladničce se nezvykle oteplil.

Výkyvy počasí bylo možné v Arktidě pozorovat i v minulých letech. „Nikdy však nebyly tak extrémní,“ říká Ruth Mottramová z Dánského meteorologického institutu. Meteorologická stanice v severní části Grónska u mysu Morrise Jesupu naměřila od počátku roku 2018 rekordních 61 hodin, kdy tamní teploty byly nad nulou.

Změny klimatu pocítíme i my

„Otázkou je, zda se to bude dít častěji nebo je to jen jednorázová záležitost,“ sdělil agentuře Reuters Lars Kaleschke s hamburské univerzity.

Erik Solheim z programu OSN pro životní prostředí tvrdí, že teplotní abnormality se shodují s propočty vlivu produkce skleníkových plynů na globální klima.

„Klimatické změny nám probíhají přímo před očima. Máme jen chvíli na to je zastavit, než se podstatně zhorší,“ uvedl.

Oblasti pólu jsou na měnící se klima nejvíce citlivé a právě tam můžeme pozorovat nejrazantnější změny počasí. Mrazivý týden je důkazem, že tyto změny se dotknou i nás.

Teploty hluboko pod nulou vydrží v Česku minimálně do pátku, pak se začne konečně oteplovat. Na severním pólu se počasí rovněž vrací k normálu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám