Hlavní obsah

Tučňáci se v Argentině chystají na každoroční migrační pouť. Jsou jich statisíce

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stovky tisíc tučňáků magellanských se shromáždily na argentinském poloostrově Punta Tombo v Patagonii. Připravují se na svou každoroční migraci na sever. Tento jihoamerický druh nelétavých ptáků tráví přes polovinu roku na moři.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tučňáci se připravují na dlouhou cestuVideo: AP

 
Článek

Po dokončení období rozmnožování je kolonie tučňáků magellanských plná dospělých jedinců a i většina jejich potomků je již téměř zcela dorostlá.

„Polovina února je pro pozorování kolonie ideální. Tučňáci tu už jsou v plném počtu,“ konstatoval pro agenturu AP Jorge González z Přírodní rezervace Punta Tombo.

V teplém počasí se tučňáci množí ve velkých koloniích v jižní Argentině a Chile. Na sever až k jihozápadní Brazílii migrují mezi březnem a zářím. Více než polovinu roku tedy tráví na moři putováním za potravou. Živí se zejména malými rybami.

Zpět na svá původní hnízdiště se vracejí koncem září, a to se studeným Peruánským proudem na pobřeží Chile a s Falklandským proudem na pobřeží Argentiny.

V sezení na vejcích se střídají

Tučňák magellanský obecně hnízdí na pobřeží jižního Chile, v Patagonii, Ohňové zemi, na ostrovech Juana Fernandéze, Falklandách – a především na pobřeží Argentiny. Největší kolonii má právě na argentinském poloostrově Punta Tombo.

Bývá vysoký okolo 60 centimetrů a váží 3,5 až pět kilogramů. Má dva černé příčné podkovité pruhy přes krk a prsa, dožívá se až 25 let. V sezení na vejcích se samice se samcem střídají – ten druhý pak loví potravu.

Ve stejnou dobu se v únoru tito ptáci v oblasti Punta Tombo shromáždili i loni. Tehdy šlo podle místních úřadů o jejich rekordní počet: více než milión. [celá zpráva]

Nadále každopádně platí, že v Argentině se nachází největší kolonie tučňáků na světě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám