Hlavní obsah

U břehů Argentiny je v pozoru přes milión tučňáků, chystají se k migraci

Více než jeden milión tučňáků magellanských se kvůli páření a následnému stěhování na sever shromáždilo na argentinském poloostrově Punta Tombo. Upozornila na to agentura AP s tím, že podle místních úřadů je tento počet rekordní.

U břehů Argentiny je v pozoru přes milión tučňáků, chystají se k migraci

„Na Punta Tombo jsme zaznamenali rekordní sezónu, přes milión tučňáků. Je to výjimečné, takové množství jsme jich neviděli již mnoho let,“ uvedl podle AP Herman Müller, ministr cestovního ruchu provincie Chubut v argentinské Patagonii.

„Je to úžasná podívaná, zvlášť když si uvědomíme, že zde máme největší tučňáčí kolonii na světě,“ dodal.

K utvoření největší světové kolonie tohoto jihoamerického druhu nelétavých ptáků přispěla i nezvyklá koncentrace malých ryb, kterými se živí.

Přes polovinu roku stráví na moři

V teplém počasí se ptáci množí ve velkých koloniích v jižní Argentině a Chile. Na sever až k jihozápadní Brazílii migrují mezi březnem a zářím.

Více než polovinu roku tím pádem tráví na moři, kde cestují za potravou. Zpět na svá hnízdiště na břehu se vracejí koncem září se studeným proudem Humboldtovým na pobřeží Chile a Falklandským na pobřeží Argentiny.

Tučňák magellanský obecně hnízdí na pobřeží jižního Chile, v Patagonii, Ohňové zemi, na ostrovech Juana Fernandéze, Falklandách a především na pobřeží Argentiny. Největší kolonii má právě na argentinském poloostrově Punta Tombo.

Bývá vysoký okolo 60 centimetrů a váží 3,5 až pět kilogramů. Má dva černé příčné podkovité pruhy přes krk a prsa. Dožívá se až 25 let. V sezení na vejcích se samice se samcem střídá, ten druhý pak loví potravu.

yknivoNumanzeSaNyknalC

Reklama

Výběr článků