Hlavní obsah

Výzkumníci Greenpeace navštívili mořské dno u Antarktidy, chtějí největší chráněné území

Novinky,

Mezinárodní organizace Greenpeace zkoumá antarktické mořské dno v místech, kam předtím údajně lidská noha nikdy nevkročila. Skupina usilující různými způsoby o ochranu životního prostředí zveřejnila z dané podmořské oblasti Jižního ledového oceánu unikátní video, které natočila. Chce tam ustanovit nejrozsáhlejší chráněnou oblast na Zemi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry organizace Greenpeace z neprobádaného antarktického mořského dnaVideo: AP

 
Článek

Jak informuje agentura AP, skupina Greenpeace se mimo jiné v Antarktidě angažuje za větší ochranu oceánů. Konkrétně aby se tamní vodní plocha o určené rozloze více než 1,8 miliónu kilometrů čtverečních vyhlásila chráněným územím. Šlo by tak o nejrozlehlejší chráněnou oblast na celém světě.

Ledoborec organizace Greenpeace Arctic Sunrise, který obvykle pluje v polárních oblastech severní polokoule, zamířil tentokrát na jih do Jižního ledového oceánu. Expedice, která má za úkol dokumentovat místní ekosystémy i rozšiřování průmyslového rybolovu do stále jižnějších oblastí, je součástí kampaně za vytvoření největšího chráněného území na světě.

Navrhovaná Antarktická rezervace o ploše přes 1,8 miliónu kilometrů čtverečních má dle tiskové zprávy Greenpeace ČR chránit tučňáky, velryby, tuleně a další živočichy. Měla by být pětkrát větší než Německo a nacházet se ve Weddellově moři u Antarktického poloostrova.

Při této příležitosti členové expedice doslova „klesli na samé dno“, aby mohli pořídit záběry podmořského života ve zmíněném moři. Tým mapoval zranitelné ekosystémy a hledal dosud neobjevené druhy, například vzácné korály či mořské houby. Nadále bude pátrat také po plastových úlomcích, aby zjistil, zda takový odpad končí i v tomto odlehlém regionu.

Výzva politikům

V říjnu 2018 bude zasedat antarktická oceánská komise, která se má plánem na vyhlášení chráněného území zabývat. Greenpeace zároveň připravila mezinárodní výzvu politikům, kteří mohou hlasování ovlivnit, v České republice je určená ministrovi životního prostředí.

Není bez zajímavosti, že Jižní ledový oceán (Jižní oceán či Antarktický oceán) byl oficiálně definován Mezinárodní hydrografickou organizací jako oceán obklopující Antarktidu až v roce 2000. Celková rozloha byla ustanovena na 20 327 000 km², je tak čtvrtým největším.

Zaledněný světadíl a jeho okolí láká i jiné vědce. Patnáctého ledna přistála česká výprava na antarktickém ostrově Jamese Rosse, kde se nachází vědecká základna Johanna Gregora Mendela, kterou provozuje brněnská Masarykova univerzita. Pokračovat bude sledování změn místních ledovců, měření vlastností permafrostu (trvale zamrzlé půdy) a jeho rozmrzající vrstvy či testování dopadů změny klimatu na nižší rostliny. [celá zpráva]

Minulý rok Novinky zmínily rovněž pokus britsko-amerických vědců, kteří zkoumali vliv oteplování vody v oceánech na podmořský život. Během experimentu u polární stanice Rothera na Adelaidině ostrově v západní Antarktidě zjistili, že po zvýšení teploty vody o 1 °C se v daném místě zdvojnásobil mořský život. Po zvýšení o dva stupně ale pokračovaly v rozmnožování jen určité druhy. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám