Hlavní obsah

Čeští vědci objevili v Nové Guineji prvního jeskynního raka na jižní polokouli

Novinky,

Badatelům z Jihočeské univerzity (JČU) v Českých Budějovicích a České zemědělské univerzity (ČZU) v Praze se podařil zajímavý objev nového druhu raka. Rak nažloutlý (Cherax acherontis) je prvním nalezeným jeskynním rakem žijícím mimo Severní Ameriku. Našli jej na ostrově Nová Guinea, konkrétně v jeho západní části patřící Indonésii.

BEZ KOMENTÁŘE: Češi objevili v Indonésii nový druh raka. Žije v jeskyníchVideo: Jihočeská univerzita

 
Článek

Podle vědců je objev raka unikátní a přispěje k poznání evolučního vývoje nepříbuzných druhů a jejich přizpůsobení se extrémnímu prostředí – jakým jsou právě jeskyně.

Foto: Jihočeská univerzita

Rak nažloutlý ztratil většinu pigmentace.

„Objevený rak nažloutlý má vlivem nedostatku světla zakrnělé oči a jeho tělo ztratilo téměř veškerou pigmentaci. I ostatní znaky jsou podobné severoamerickým jeskynním druhům raků, a svědčí tak o takzvané sbíhavé evoluci, kdy se nepříbuzné druhy vyvíjejí podobně kvůli působení prostředí, ve kterém žijí,“ vysvětlil Martin Bláha z Fakulty rybářství a ochrany vod JČU.

Rada od domorodého průvodce

Čeští výzkumníci se novoguinejským rakům věnují již několik let, na kontě mají i dřívější popisy dvou do té doby neznámých druhů.

Foto: Jihočeská univerzita

Krápníková jeskyně, kde rak žije.

Foto: Jihočeská univerzita

Samice raka nažloutlého

Když se od tamního průvodce dozvěděli, že v horách indonéské provincie Papua žije endemický rak obývající ponornou řeku protékající krasovými jeskyněmi, rozhodli se uspořádat expedici s cílem tajemného raka objevit a prozkoumat. Přípravy se neobešly bez potíží, hlavně bylo nutné zajistit dostatek financí.

„Také terén v Nové Guineji je náročný, stejně tak domluva s místními obyvateli. Riziko nepřízně počasí, úrazu či nemocí vědecké výzkumy značně komplikuje,“ uvedl spoluautor výzkumu Jiří Patoka z ČZU.

Foto: Jihočeská univerzita

Čeští vědci Martin Bláha a Jiří Patoka (zleva) si odnesli i zážitky spojené ze soužití s místními obyvateli ve vesnici Palimoro, která jim byla po čas průzkumu domovem.

Vědci dodávají, že bez nadsázky je možné velkou část tohoto největšího tropického ostrova i ve dnešní době označit za téměř neprozkoumanou.

Na základě této i jiných studií se úspěšně rozvíjí mezinárodní spolupráce, do které je nyní zapojeno pět indonéských univerzit a jedno muzeum. Na indonéských pracovištích tak mohou působit čeští studenti a vědečtí pracovníci, stejně tak indonéští výzkumníci a studenti cestují na stáže do ČR.

Foto: Jihočeská univerzita
Foto: Jihočeská univerzita

Cesta k vesnici Palimoro

„Do budoucna plánujeme další expedice do Indonésie včetně Nové Guineje. Tento region je nesmírně bohatý na doposud neobjevené račí druhy, jeho ekosystém je ale vystaven i mohutnému náporu nepůvodních druhů zavlečených člověkem. Ty se v mnoha případech chovají invazivně a nenávratně poškozují zdejší unikátní ekosystémy,” uzavřel Bláha.

Nově objeveného raka popsal společně s kolegou Patokou a Antonínem Koubou z Jihočeské univerzity v prestižním taxonomickém novozélandském časopisu Zootaxa. Jejich objev vzbudil ve vědeckém světě značný ohlas.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám