Hlavní obsah

Letošní obloha nabídne množství úkazů. Přibližuje se Mars, nejzajímavější bude červenec

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obloha v roce 2018 nabídne jeden mimořádně zajímavý den - 27. července nastane úplné zatmění Měsíce, ale nejen to. Pestrou podívanou přináší i leden. Tyto dny je na obloze pozorovatelný Merkur, dojde také ke zdánlivému těsnému přiblížení planet Jupiter a Mars. Objevil se rovněž meteorický roj Quadrantidy. Informoval o tom Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd.

Foto: Česká astronomická společnost, archív

Planeta Mars v dalekohledu ze Země

Článek

Merkur je možné od pondělí 1. ledna nalézt na ranní obloze nad jihovýchodem, kde vychází téměř dvě hodiny před Sluncem.

„Takto dobře pozorovatelný bude až do 13. ledna,” řekl Novinkám Suchan.

Mars a Jupiter se 6. i 7. ledna vejdou do jednoho zorného pole i silněji zvětšujícího dalekohledu.
Pavel Suchan, Astronomický ústav AV ČR

„Na ranní obloze nacházíme také jasné planety Mars s Jupiterem. K těsné konjunkci (tj. že se z pohledu některého místa, obvykle na Zemi, dvě tělesa nacházejí na obloze na téže pozici – pozn. red.) obou těles dojde v neděli 7. ledna po půlnoci, jejich těsné přiblížení na obloze (nikoli ve skutečnosti) bude pozorovatelné 6. i 7. ledna ráno. Po oba dny se planety vejdou do jednoho zorného pole i silněji zvětšujícího dalekohledu,“ vysvětlil Suchan.

Foto: Profimedia.cz

Planeta Merkur

O pár dní později, a to 11. ledna, se ke dvojici planet přidá ještě srpek Měsíce a vytvoří tak společně fotogenickou konfiguraci.

Hned první úplněk roku 2018, který nastal 2. ledna, lze podle Suchana označit přídomkem superúplněk. Tak označujeme úplněk, který nastává v době, kdy je Měsíc na své dráze nejblíže Zemi. Tehdy je na obloze o něco větší a svítí jasněji.

Foto: Václav Poláček

Noc před superúplňkem / listopad 2016, místo pořízení: Bukurešť, Rumunsko, datum: 13. listopadu, 18:00

Ve středu 3. ledna večer měl maximum jeden z nejbohatších meteorických rojů roku – Quadrantidy. Pozorování však silně rušil právě měsíční svit.

Astronomicky zajímavý 27. červenec

Stěžejní úkazy roku nás ale teprve čekají, a to dokonce v jediný den. Tím bude 27. červenec. Tehdy nastane úplné zatmění Měsíce, při kterém projde středem zemského stínu.

Foto: Česká astronomická společnost, archív

Úplné zatmění Měsíce. Ilustrační snímek

„Bude tedy tmavší než při jiných zatměních (Měsíc ani při úplném zatmění z oblohy zcela nezmizí) a fáze úplného zatmění bude trvat nejdelší možnou dobu: 1 hodinu a 44 minut,“ připomněl astronom.

Takové zatmění jsme podle něj naposledy mohli pozorovat v roce 2011, další nás čeká až roku 2029.

Mars se 31. července přiblíží k Zemi na téměř rekordních 57,5 miliónu kilometrů.

Na 27. červenec také připadá takzvaná Velká opozice Marsu, kdy se po dvou letech rudá planeta dostane opět blízko Zemi a její kotouč v dalekohledech bude větší. Budou tak na ní lépe pozorovatelné detaily.

Foto: Česká astronomická společnost

Mars

Daná opozice Marsu se Sluncem nebude rekordní jako ta, která se udála v roce 2003, přesto se Mars 31. července přiblíží k Zemi na téměř rekordních 57,5 miliónu kilometrů. Dobrá pozorovatelnost planety potrvá od poloviny července až skoro do poloviny srpna. Bude nicméně nízko nad obzorem, pro pozorování bude třeba dobrá viditelnost a klidný vzduch.

„Z tradičních úkazů budou stát za to dva meteorické roje. Nejznámější Perseidy mají maximum 13. srpna, početné Geminidy 14. prosince,“ uzavřel Suchan. Uplynulý nejsilnější roj Geminid disponoval velmi solidními podmínkami pro sledování. [celá zpráva]

Foto: Česká astronomická společnost, archív

Meteorický roj Perseidy (srpen)

Foto: Česká astronomická společnost, archív

Perseidy v roce 2004

Reklama

Související články

Oblohu rozzářil superúplněk

V noci z neděle na pondělí mohli lidé na noční obloze pozorovat takzvaný superúplněk, který nastává, když je Měsíc blízko k Zemi. I v Česku byl viditelný,...

Výběr článků

Načítám