Hlavní obsah

Na českých vysokých školách přibývá studentů z postsovětských republik

– Praha

Stále více lidí z postsovětských republik chce získat vysokoškolský titul v Česku. Na univerzitách přibývá studentů z Ruska a Ukrajiny, rovněž z Kazachstánu. Tvoří skoro čtvrtinu zahraničních studujících, vyplývá z analýzy Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Pokud se zahraniční studenti vzdělávají na veřejné VŠ a v českém jazyce, mají stejné podmínky jako ti čeští. Ilustrační foto

Článek

Loni takových studentů bylo podle statistik přes 10 400. Celkem na české veřejné i soukromé VŠ loni chodilo 43 622 cizinců, zhruba polovina byla ze Slovenska.

„Zatímco počty slovenských studentů od roku 2012 klesají, počty studentů přicházejících z postsovětských států - z Ruska, Ukrajiny, Kazachstánu - kontinuálně rostou,” uvedl ČSÚ.

Studují-li na veřejných VŠ, je vzdělávání zdarma. Platí se studium v cizím jazyce a samozřejmě na soukromých školách.

Pokud zahraniční studenti studují v Česku na veřejných školách v češtině, mají stejné podmínky jako domácí studenti. Vzdělávání je zdarma. Platí se studium v cizím jazyce a na soukromých školách.

Počet všech cizinců roste

Cizinci tvoří 14 procent studujících na vysokých školách v ČR. Jejich počet roste, zvedal se i v době krize. Zatímco v roce 2007 se na univerzitách vzdělávalo 27 580 lidí ze zahraničí, loni jich bylo o 16 000 víc.

„Představuje to zvýšení o 58,2 procentního bodu,” uvedl statistický úřad. Víc než polovinu studujících z ciziny tvoří ženy a jejich podíl se postupně zvyšuje. Loni dosahoval 53,4 procenta.

Tři pětiny zahraničních studentů představovali občané EU. Jejich počet rostl ale jen do roku 2011. Poté se každý rok snižoval. Důvodem je hlavně úbytek slovenských zájemců. Naopak studentů ze států mimo unii přibývalo po celou dobu.

Víc než čtvrtina lidí ze zahraničí studovala medicínu a farmacii.

Od roku 2007 se množství posluchačů z Ruska, Ukrajiny a Kazachstánu znásobilo. Loni na českých vysokých školách studovalo 5906 Rusů a 2908 Ukrajinců. O český titul usilovalo i 1618 občanů a občanek Kazachstánu. Dohromady tak tvořili tři pětiny studentů ze zemí mimo unii, bylo jich celkem 10 432. Lidé z těchto tří států tak tvořili také téměř čtvrtinu zahraničních studentů v Česku.

Většina na veřejných školách

Na vysokých školách v ČR studovalo loni 43 600 cizinců. Meziročně jich o 1500 přibylo. Zatímco posluchačů z EU bylo o 196 víc, počet studujících ze států mimo osmadvacítku se zvedl o 1309. Meziroční růst proti roku 2015 tak činil osm procentních bodů.

Většina zahraničních studentů studuje na veřejných školách. Chodilo na ně bezmála 37 800 cizinců, tedy 87 procent. Víc než čtvrtina lidí ze zahraničí studovala medicínu a farmacii, pětina přírodní vědy a 17 procent umělecké obory. Na soukromých školách stojí cizinci nejvíc o studium ekonomie a humanitních věd.

Platilo si 15 procent cizinců

Vzdělávání si platilo 15 procent cizinců, tedy 6354. Proti roku 2015 jich o 739 přibylo. Podíl samoplátců se tak mírně zvedl. Školu hradilo 96 procent studentů britských, 93 procent portugalských, téměř tři čtvrtiny německých a dvě třetiny indických. Za studium naopak platilo jen šest procent Rusů, tedy 353. Vysokoškolské vzdělání v Česku si neplatí také 99,5 procenta Slováků.

Zahraniční studenti ze zemí se slovanským jazykem, ale nejen z nich, do Česka často přijíždějí dřív a zaplatí si několikaměsíční jazykový kurz češtiny. Připravují se tak na studium v českém jazyce. Absolvování české vysoké školy cizincům ze zemí mimo unii usnadní i získání práce v ČR. Nebudou totiž potřebovat pracovní povolení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám