Hlavní obsah

Objekt z jiné sluneční soustavy mohla být mimozemská sonda, vědci ještě narychlo zaměřují teleskopy

Vědci se podle listu The Daily Mail chystají prověřit, zda vesmírné těleso Oumuamua, které minulý měsíc minulo Zemi, není zkonstruováno mimozemskou inteligencí. Objekt ve tvaru doutníku o průměru asi 400 metrů je prvním známým návštěvníkem zvnějšku sluneční soustavy a mate astronomy. Nejprve se domnívali, že jde o kometu, později ho měli za planetku a nakonec za těleso mezihvězdného původu.

Foto: Profimedia.cz

Vesmírné těleso Oumuamua

Článek

„Čím víc tenhle objekt studuji, tím neobvyklejší se zdá, což mě přivádí na myšlenku, zda není uměle vyrobenou sondou vyslanou mimozemskou civilizací,“ napsal Avi Loeb z katedry astronomie Harvardovy univerzity v e-mailu adresovaném ruskému miliardáři Jurimu Milnerovi.

Loeb Milnerovi napsal proto, že stojí za soukromým projektem Breakthrough Listen, který je zaměřen právě na pátrání po mimozemské inteligenci. Konat je třeba rychle. Na poslední chvíli objevené těleso Oumuamua, jehož jméno je havajského původu a znamená „posel”, bude v dosahu pozemských teleskopů už jen několik dní.

Milner a jeho tým ale slibují, že se daným směrem „zaposlouchat“ stihne. Použije k tomu radioteleskop Green Bank v Západní Virginii.

Tvar by odpovídal

Profesora Loeba na objektu Oumuamua zaujal mimo jiné jeho neobvykle protáhlý, doutníkovitý tvar. Ten je zvláštní u mezihvězdného tělesa, byl by ale ideální pro interstelární sondu.

„Badatelé zkoumající dlouhé vesmírné cesty již dříve odhadovali, že by byl pro stavbu mezihvězdného plavidla nejpravděpodobnější tvar doutníku nebo jehly, protože by minimalizoval riziko poškození z mezihvězdného prachu a plynů,“ konstatovala iniciativa Breakthrough Listen.

„Přírodní původ je sice pravděpodobnější, ale dosud nepanuje shoda na tom, jakého by mohl být objekt původu. Breakthrough Listen je připraven prověřit možnost, že by mohl být Oumuamua mimozemský artefakt,“ stojí dále v prohlášení.

Reklama

Výběr článků

Načítám