Hlavní obsah

Místo dopadu meteoritu potvrdili svědci z Českých Budějovic. Úlomky zatím nenašli

– České Budějovice

Astronomové s pomocí veřejnosti dále pátrají po úlomcích meteoritu, který dopadl v neděli 3. prosince v Českých Budějovicích. Svědci potvrdili místa, kde by se mohly části takzvaného bolidu čili jasného meteoru nacházet. Astronomickému ústavu Akademie věd ČR se ale zatím neozval nikdo, kdo by jeho část našel. Bolid dopadl v oblasti českobudějovického sídliště Máj.

Foto: Google/Astronomický ústav AV ČR

Schematické znázornění pádových oblastí pro dva největší úlomky. Pravděpodobnost nálezu meteoritu klesá směrem od středu vyznačených oblastí. Předpokládané hmotnosti pro danou oblast jsou na obrázku uvedeny.

Článek

„Meteorit je pouhým okem odlišný od běžného kamene. Vzhledem k tomu, že dopadl před pár dny, bude jeho barva sytě černá. Pokud by byla vrchní část odlomená, bude vnitřek zabarvený do hněda,” vysvětlil Pavel Spurný z Astronomického ústavu.

Hledání nicméně může komplikovat řada faktorů. Jedním z nich je například rychlost dopadu, která podle odhadů dosahovala až 100 metrů za vteřinu. „Meteorit proto může být i hlouběji pod zemí,” uvedl Spurný.

Foto: P. Spurný

Meteorit Stubenberg (největší kus o hmotnosti 1,3 kg, který dopadl 6. 3. 2016 v Německu). Ukázka, jak by mohl vypadat meteorit, který dopadl 3. prosince 2017 v Českých Budějovicích.

Největší část bolidu by měla vážit přibližně jeden kilogram. Českobudějovičtí strážníci monitorují oblast sídliště Máj. „Neevidujeme tam nějaký větší pohyb lidí. Proto nic nenasvědčuje tomu, že by tam ve vyšším počtu po meteoritu pátrali,” řekla v pondělí mluvčí městské policie Věra Školková.

Vědci nadále žádají veřejnost o spolupráci. Bolid 3. prosince vstoupil do zemské atmosféry v 18 hodin, 15 minut a 20 sekund středoevropského času. Vážil šest kilogramů a začal viditelně svítit ve výšce 78 km nad Veselím nad Lužnicí a dopadl v Českých Budějovicích. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám