Hlavní obsah

Na asistenty pedagoga má jít méně peněz

Právo, Novinky, ČTK, zr, fš

Školy od příštího roku budou nejspíš dostávat na asistenty pedagoga méně peněz než dosud. Ministerstvo školství připravilo další úpravu vyhlášky o společném vzdělávání dětí neboli inkluzi, která by měla vést k úsporám ve financování podpory pro handicapované děti, zejména asistentů pedagoga.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Úřad předpokládá, že by novela vyhlášky mohla v příštím roce ušetřit státu zhruba 1,08 miliardy korun. Změny by mohly platit od začátku příštího roku, návrh novely vyhlášky je nyní ve zkráceném připomínkovém řízení. Celkové náklady na podporu při společném vzdělávání dětí zatím činily zhruba 2,07 miliardy.

Nejdražší část inkluze

Počty asistentů pedagoga výrazně narostly, za první čtvrtletí tohoto roku bylo evidováno 11 038 plných úvazků, většinově na základních školách. [celá zpráva]

Nedávná analýza ministerstva školství ukázala, že v loňském školním roce tvořili asistenti 7,2 procenta poskytovaných podpůrných opatření a vyšli stát na 1,35 miliardy, jsou tak nejdražší částí inkluze. Pedagogicko-psychologické poradny je navíc dle analýzy doporučují až příliš často. [celá zpráva]

Novela počítá s rozřazením asistentů do dvou skupin podle druhu podpory. Nově by se už příspěvek státu na asistenta neměl počítat na základě nejvyššího platového stupně příslušné platové třídy, ale středního platového stupně.

Ministerstvo by chtělo snížit i jejich maximální možný počet ve třídě ze čtyř na tři. Toto opatření by se ale mělo týkat až nově vydaných doporučení na podpůrná opatření.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám