Hlavní obsah

Odborníci budou na ČVUT řešit životnost betonových konstrukcí jaderných elektráren

Novinky,

Chování betonových konstrukcí a změny ve struktuře betonu vlivem ozařování, spolehlivost těchto konstrukcí či možnost získávat pro výzkum dlouho ozařované betony z uzavřených jaderných elektráren. Nejen těmito tématy se budou zabývat odborníci na zasedání Mezinárodní komise pro ozářený beton (ICIC), které se od 6. do 10. listopadu uskuteční na Fakultě stavební ČVUT v Praze.

Foto: Fakulta stavební ČVUT

Kupony ze stínicího betonu používané pro ozařování ve zkušebním reaktoru.

Článek

Na konferenci dorazí zástupci provozovatelů jaderných elektráren z Japonska, Francie a Finska, odborníci z prestižních světových univerzit, rovněž zástupci úřadů pro jadernou regulaci z Japonska a Spojených států a specialisté z úřadu pro jadernou bezpečnost Španělska.

„Pětidenní zasedání, na němž se sejde 50 špičkových odborníků z celého světa, se bude věnovat zejména problematice dlouhodobých procesů probíhajících v ozářeném betonu. Jedině pokud tyto procesy přesně chápeme, lze provádět stoprocentně bezpečná rozhodnutí týkající se prodlužování životnosti betonových konstrukcí jaderných elektráren a výstavby nových s ohledem na celý životní cyklus těchto zařízení,“ vysvětlil Petr Štemberk z katedry betonových a zděných konstrukcí Fakulty stavební ČVUT, která zasedání této komise pořádá.

Jednat se podle něj bude například o výběru nových složek betonu pro výstavbu nových bloků elektráren a úložišť jaderného odpadu.

Sdílení nákladně získaných informací

„Komise zahrnuje téměř všechny organizace, kterých se týká problematika prodlužování provozních licencí jaderných elektráren a dalších jaderných aplikací – tedy národní regulační úřady, provozovatele elektráren, ústavy jaderného výzkumu a univerzity. Představuje odborné fórum sdružující odborníky na charakteristiku ionizujícího záření a na experimentální a numerické vyšetřování betonu a jeho konstrukcí. Komise celosvětově koordinuje výzkum, který by byl pro jednotlivé země příliš nákladný. Získané informace a data si díky tomu členské organizace dělí,“ doplnil Štemberk.

Mezinárodní komisi ICIC ustanovili roku 2015 v Knoxvillu v americkém státě Tennessee členové Národních laboratoří Oak Ridge, vědeckotechnické instituce sloužící ministerstvu energetiky USA. V Knoxvillu se také tehdy konalo její první zasedání. Loni konferenci hostila Nagojská univerzita v Japonsku s podporou tamní elektrárny Hamaoka.

Fakultu stavební ČVUT pořadatelé letošního zasedání zvolili pro její renomé v oblasti ozářeného betonu a využití betonu v jaderných zařízeních. Tomu se fakulta z vědeckého i výukového hlediska dlouhodobě věnuje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám