Hlavní obsah

ČVUT má nového rektora, jaderného fyzika Vojtěcha Petráčka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Novým rektorem ČVUT v Praze byl ve středu zvolen jaderný fyzik Vojtěch Petráček. V posledním pátém kole volby získal 23 hlasů z 45, tedy nejtěsnější potřebnou většinu. Porazil tak děkanku stavební fakulty Alenu Kohoutkovou, kybernetika z elektrotechnické fakulty Michala Pěchoučka, bývalého děkana fakulty informatiky Pavla Tvrdíka i současného rektora Petra Konvalinku.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Jaderný fyzik Vojtěch Petráček při hlasování. Nakonec jej akademický senát ČVUT zvolil rektorem dané univerzity.

Článek

Nový rektor, kterého vybral akademický senát, by se měl funkce ujmout od února 2018, předtím ho musí ještě jmenovat prezident. Mandát rektora trvá čtyři roky.

S dosavadním rektorem Konvalinkou měla část akademiků spor. Vyčítali mu špatný způsob komunikace a nedůvěryhodnost, on si zase stěžoval na spolupráci s některými děkany.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Petr Konvalinka svou funkci rektors neobhájil.

Část akademických senátorů se jej pokusila dvakrát neúspěšně odvolat. Jednou kvůli spolupráci s poradcem Miroslavem Elfmarkem, který byl později odsouzen za podvod, a podruhé kvůli vyčerpání finančních rezerv školy. Konvalinka obě hlasování ustál.

ČVUT je nejvýznamnější technická univerzita v Česku a zároveň nejstarší technická vysoká škola ve střední Evropě. Letos slaví 310 let od svého založení. Na osmi fakultách a v pěti ústavech studovalo loni zhruba 20 tisíc studentů a škola měla přibližně 3500 zaměstnanců.

Reklama

Související články

Rektorem Univerzity Karlovy bude dále Zima

Stávající rektor Univerzity Karlovy (UK) Tomáš Zima byl v pátek opětovně zvolen do čela nejstarší české univerzity na další období. Akademický senát mu dal 51...

Výběr článků

Načítám