Hlavní obsah

Nezaměstnaných učitelů o prázdninách opět přibylo. I přes změnu pravidel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Počet učitelů bez práce v létě opět vzrostl, po zahájení školního roku se však snížil. Praxi škol, které kantory zaměstnávají jen po dobu školního roku a na prázdniny je propustí, přitom loni zakázala novela zákona. Ministerstvo tvrdí, že důvodem nárůstu nezaměstnaných učitelů přes léto mohou být i výjimky, které norma připouští.

Foto: Milan Malíček, Právo

Na úřadech práce bylo v červnu 3941 učitelů, v červenci přitom 5624. Ilustrační foto

Článek

Ačkoli v meziročním srovnání se červencová nezaměstnanost snížila o 2243 a nově registrovaných ubylo o 1127, ve srovnání letošního července s červnem učitelů bez práce opět přibylo. Na úřadech práce jich bylo 3941 v červnu a 5624 v červenci. Nově úřady evidovaly v červnu 376 pedagogů, zatímco v červenci 2036.

V červenci bylo na úřadech práce přibližně o třetinu víc učitelů než na konci školního roku v červnu. Jejich celková nezaměstnanost zůstala v obou prázdninových měsících velmi podobná. V srpnu bylo bez práce 5042 učitelů, nově se jich na úřadech přihlásilo 1021.

Po prázdninách se počet nezaměstnaných učitelů snížil o 1843 ve srovnání se srpnem, a to na 3199. Meziročně ubylo evidovaných pedagogů o 1323. V loňském září jich úřady práce registrovaly 4522. Do evidence se jich nově přihlásilo 475, začalo jich pracovat naopak 1837.

Norma praxi zakázala, připouští však výjimky

Vyšší prázdninová nezaměstnanost učitelů souvisela v předchozích letech zejména s tím, že některé školy zaměstnávaly své pedagogy na deset měsíců. O prázdninách se učitelé zaregistrovali na úřadech práce a v září se pak vrátili na školu, kde podepsali opět desetiměsíční smlouvu.

Upravovaná novela školského zákona, podle které musí školy učitele zaměstnávat minimálně po dobu 12 měsíců, to již neumožňuje. Výjimku mají ty, které potřebují přijmout pedagoga bez dostatečné odborné kvalifikace nebo na zástup za dlouho nepřítomného kolegu. [celá zpráva]

Mezi nezaměstnanými mohou být nekvalifikovaní učitelé či pedagogičtí pracovníci přijatí za dočasně nepřítomného učitele, na něž se zákaz smluv na deset měsíců nevztahuje.
Úřad práce ČR

„Proč dochází k nárůstu nezaměstnanosti v prázdninových měsících, o tom ministerstvo školství nemá žádné konkrétní informace ani nevede žádné statistiky. Kontaktovali jsme i Českou školní inspekci, kde nám sdělili, že nepřijali ani jednu stížnost nezaměstnaného učitele,” uvedlo tiskové oddělení ministerstva.

Nejvíc nezaměstnaných bylo mezi učiteli SŠ

Červencový nárůst nezaměstnaných pedagogů v evidenci úřadů práce může mít podle Úřadu práce ČR více důvodů. Mezi nezaměstnanými mohou být například nekvalifikovaní učitelé nebo pedagogičtí pracovníci přijatí za dočasně nepřítomného učitele, na něž se zákaz smluv na deset měsíců nevztahuje.

Důvodem může být i ukončení pracovního poměru v důsledku nadbytečnosti, sdělilo ministerstvo.

Nejvíc bylo mezi nezaměstnanými o prázdninách i v září učitelů středních škol, konzervatoří a 2. stupně základní školy. Školy měly zájem hlavně o specialisty a odborné pracovníky v oblasti výchovy a vzdělávání, učitele 1. stupně ZŠ a učitele odborných předmětů, praktického vyučování a odborného výcviku.

V září se vládní koalice dohodla, že pedagogové dostanou platově přidáno o 15 procent. [celá zpráva]

Reklama

Související články

OECD tepe platy českých učitelů

Výdaje na žáka ve školských zařízeních v Česku jsou pod průměrem zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Tento stav je podle výroční...

Výběr článků

Načítám