Hlavní obsah

V brazilské vesnici žije podivně mnoho modrookých dvojčat. Může za to Mengele, tvrdí historik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nacistický lékař Josef Mengele uskutečnil některé ze svých nechvalně proslulých experimentů v brazilském městě Candido Godoi, napsal server týdeníku Focus s odkazem na knihu historika Jorge Camarase. Ve městě totiž žije neobvyklý počet světlovlasých a modrookých dvojčat. Například ve čtvrti Sao Pedro, v části města o rozloze šest kilometrů čtverečních, žije 80 rodin, v nichž je 38 dvojčat. Pro teorii, že za tímto stavem je Mengele se svými pokusy, však nejsou žádné důkazy.

Foto: Profimedia.cz

Josef Mengele

Článek

Roky si lámou odborníci, historici a místní, proč právě v těchto místech je tak vysoký počet dvojčat. Neexistuje žádné uspokojivé vysvětlení, jen teorie. Camarasa s ním přišel ve své knize nazvané Mengele: Anděl smrti z Jižní Ameriky.

Mengele, který v koncentračním táboře v Osvětimi mimo jiné zkoumal možnosti, jak dosáhnout narození dvojčat, ve svých experimentech pokračoval na počátku 60. let na ženách v brazilském městečku Candido Godoi, kde se skrýval před spravedlností, tvrdí historik.

Anděl smrti z Osvětimi, jak se Mengelemu přezdívalo, se po válce „ztratil“. Do konce padesátých let žil v Argentině a pracoval na farmě, kde experimentoval s porodností krav. Poté, co byl zadržen Adolf Eichmann izraelskými agenty, uprchl do Paraguaye a nakonec do Brazílie. A proč právě městečko Candido Godoi?

Pokusy s oplodněním?

Před 1. světovou válkou se tam podle Camarasy usadila silná německá komunita. Němečtí migranti žili velmi uzavřeně. Mengele začal pod falešným jménem pracovat nejprve jako veterinář, později začal poskytovat ošetření i místním ženám.

Historik Camarasa na základě průzkumu statistik a rozhovorů s místními pamětníky tvrdí, že Mengele zřejmě testoval nové drogy či prováděl pokusy s umělým oplodněním. Nadprůměrný výskyt dvojčat začal podle jeho slov právě v polovině 60. let.

Genetička Ursula Matteová ale zjistila, že zvýšený výskyt dvojčat byl zaznamenán už ve 30. letech 20. století, tedy roky předtím, než „Anděl smrti“ dorazil do Brazílie.

Reklama

Výběr článků

Načítám