Hlavní obsah

Díky stipendiu z nadace studuje vysokou školu

Právo, Lucie Fialová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Talentovaným studentům z dětských domovů nebo sociálně slabých rodin pomáhá Stipendium Nikoly Tesly Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové. O finanční příspěvek se mohou hlásit do 16. října, pokud splňují několik podmínek: studují v ČR na vysoké škole technický obor, mají studijní průměr do 2,0, je jim do 30 let a úspěšně absolvují přijímací pohovor v nadaci.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Petr Barborka může díky stipendiu studovat vysokou školu.

Článek

Jedním z úspěšných žadatelů se před dvěma roky stal Petr Barborka z podkrkonošské Nové Paky, který na ČVUT v Praze studuje stavební inženýrství. Pochází ze šesti dětí. „Díky stipendiu jsem schopen pokrývat nečekané výdaje, třeba nákup či opravu výpočetní techniky,“ říká Petr.

Částka se odvíjí od situace

O možnosti ucházet se o peníze se dozvěděl téměř ke konci uzávěrky. „Když jsem četl požadavky, vycítil jsem, že projekt cílí na kategorii, do níž spadám. Samozřejmě to pro mě bylo zajímavé, říkal jsem si, proč to nezkusit,“ vzpomínal student pátého ročníku.

Sepsal motivační dopis, předstoupil před komisi, nastínil svoji situaci, na základě toho mu vyměřili výši stipendia. „Asi není důležité říct, kolik jsem dostal. Částka se odvíjí od konkrétní situace,“ poznamenal Petr, který se zaměřil na vodohospodářské stavby.

Zabývá se protipovodňovou ochranou

Momentálně pracuje v jedné projektantské firmě, kde se zabývá protipovodňovou ochranou, inženýrskými sítěmi nebo odbahněním rybníků.

Na svoji rodinu nedá dopustit. Díky tomu, že se snaží pomáhat si navzájem, se vlastně mohl vydat na vysokou školu.

„Jsem třetí v pořadí, starší taky studovali vysoké školy a nějak se to zvládlo. Ale jak čas plynul, i mladší sourozenci se vydali na vysoké školy a finanční zátěž se zvýšila. Navíc mamka je už v důchodu. Upřímně, Stipendium Nikoly Tesly není jen pro mě, ale i mé sourozence. Každou ušetřenou korunu, kterou nemusejí vynaložit rodiče na mé studium, mohou investovat do studia některého z mých sourozenců,“ řekl Právu.

Nedostatek kvalitních pracovníků v technických oborech je podle ředitelky Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové Moniky Granja stále velké téma. „Studium je velmi náročné – a to i finančně. Proto chceme studentům pomoci překonat překážky, aby v životě našli dobré uplatnění,“ vysvětluje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám