Hlavní obsah

Astronomové z Ondřejova připravili Vesmírnou keš

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 9. září se na hvězdárně Astronomického ústavu Akademie věd ČR v Ondřejově koná akce s názvem „Vesmírná keš“. Půjde o spojení geocachingu, vesmíru, ondřejovské hvězdárny a výročí 100 let existence České astronomické společnosti (ČAS). Očekává se účast téměř dvou tisíc lidí.

Foto: Astronomický ústav AV ČR

Stovka keší u Ondřejova symbolizující výročí fungování České astronomické společnosti

Článek

Geocaching je hra na pomezí sportu a turistiky, při které se hledají ukryté schránky pomocí zeměpisných souřadnic, takzvané kešky nebo keše.

A právě v okolí ondřejovské hvězdárny se v posledních měsících rozmístila stovka keší v podobě nápisu 100 ČAS 1917, které připomínají 100 významných astronomů.

Vystoupí i astrofyzik Grygar

Vesmírná keš je podle astronoma Pavla Suchana z astronomického ústavu jednou z nejvýznamnějších akcí připomínajících 100 let od založení České astronomické společnosti.

V programu akce vystoupí se svou přednáškou i čestný předseda společnosti Jiří Grygar či ředitel Astronomického ústavu AV ČR Vladimír Karas.

Foto: Astronomický ústav AV ČR

Ondřejovská hvězdárna

Prohlídky hvězdárny pro veřejnost od 10, 13 a 16 hodin zůstávají zachovány, navíc bude možné zdarma využít prohlídek historické hvězdárny od 10 do 19 hodin, součástí bude také program pro děti včetně představení Mobilního planetária. Bude možné si prohlédnout i řadu výstav v exteriéru hvězdárny.

Nedávno se v Ondřejově připomínalo i jiné výročí, a to 50 let největšího českého vesmírného dalekohledu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Světelné znečištění je fenomén dnešní doby

Světelné znečištění jako současný fenomén neovlivňuje jen životní prostředí a lidské zdraví, je rovněž otázkou úspor. V ČR téma po lednové schůzce s odborníky...

Výběr článků

Načítám