Hlavní obsah

Festival budoucnosti představí závody dronů i muže-kyborga

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražská tržnice v Holešovicích bude ve čtvrtek 7. září hostit první ročník mezinárodního vizionářského festivalu Future Port Prague. Představí vývoj technologií pro budoucnost, lidé si budou moci vyzkoušet ovládání dronů či se seznámit s robotem ovládaným přes internet. Hlavní hvězdou bude kyborg Neil Harbisson – muž, který si nechal do hlavy zabudovat anténu převádějící barvy na vibrace.

Foto: Rotorama

Veletrh nabídne i mladou sportovní disciplínu, závody dronů.

Článek

„Chceme dostat Česko znovu mezi evropské technologické lídry. Proto jsme se rozhodli uspořádat mezinárodní setkání, kde nejnovější technologie nejen všem ukážeme, ale spolu se světovými odborníky budeme diskutovat, v čem jsou příležitosti se do tvorby budoucnosti aktivně zapojit,“ přiblížil cíl festivalu jeho zakladatel Martin Holečko z vývojářské společnosti Etnetera.

Drony, elektromobily, létající auta, 3D tisk, virtuální realita, mluvící roboti. Vše se postupně stává realitou. Future Port Prague spustí workshopy, které ukážou, jak jednoduché je pokročilé technologie ovládat. Na festivalu budou zástupci společností jako Johns Hopkins School of Public Health v americkém Baltimoru či přední světová společnost v oboru informačních technologií IBM.

„Návštěvníci z firem, médií, univerzit či veřejnosti budou mít na veletržní části akce možnost osahat a vidět technologie naživo, v reálném použití. Chceme ukázat především inovace, které možná vypadají futuristicky, ale stanou se realitou dříve, než si myslíme,“ uvedl jeden z organizátorů Michael Sidó.

Doprava budoucnosti

Součástí festivalu je i mnoho zážitkových aktivit. Návštěvníci si budou moci zalétat s drony, projet se v elektromobilu, prohlédnout si funkční létající auto nebo vstoupit do virtuální reality pomocí 3D brýlí a prozkoumat potenciál spolupracujících 3D tiskáren. Celodenní závody dronů bude pořádat firma Rotorama v čele s Janem Mitnerem, vrcholným závodníkem.

Zajímavý je i slovenský projekt AeroMobil, jenž posouvá osobní přepravu do úplně jiných výšin, a který představí jeho spolutvůrce Juraj Vaculík. Vysvětlí, jak se vyvíjí první létající auto na světě, jehož prototyp AeroMobil 3.0 se již v roce 2014 stal světovou senzací. Předprodej vozu již začal, v roce 2020 se do světa vypustí první vozy.

Jako možné dopravní alternativy si lidé budou moci vyzkoušet revoluční minibus Navya Arma, který se řídí zcela sám. První oficiální exhibici u nás také předvede automobilka Tesla.

První úředně uznaný kyborg

„Nevyužívám technologii ani ji nenosím. Jsem technologií,“ říká Neil Harbisson, první úředně uznaný kyborg na světě. Do lebky má voperovanou sondu, která mu umožňuje „slyšet barvy”. Narodil se totiž s extrémní formou barvosleposti. V současnosti však tvoří unikátní hudební portréty, kreslí zvuk měst a natočil několik uměleckých filmů.

Foto: Future Port Prague

Neil Harbisson, člověk-kyborg

V rámci festivalu bude mít Harbisson i vlastní přednášku, promluví mimo jiné i česká vědkyně Liliana Berezkinová, a to o budoucnosti nanovláken v medicíně. Pořadatelé chtějí také představit grafen, formu uhlíku, jehož vlastnosti prý předčí i lidskou fantazii. Je ultratenký, a přitom tvrdší než ocel, průhledný, ohebný a dokonale vede elektrický proud.

Jednodenní univerzita budoucnosti

Odhaduje se, že technologický rozvoj v následující dekádě bude přinejmenším srovnatelný s rozvojem za celé 20. století. Festival tento fenomén zkoumá, ukazuje technologické trendy a pomáhá lidem a firmám pochopit jejich dynamiku a dopad na byznys a život.

Připravuje se rovněž konference Future of Business, která nabídne byznys lídrům přehled všech hlavních technologických sil, které převracejí obory vzhůru nohama. Dorazí i Nell Watsonová z kalifornského Sillicon Valley, světového centra počítačového a technologického průmyslu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám