Hlavní obsah

Dvorská zoo předala vzorky nosorožčí rohoviny celníkům a inspekci, zbytek spálí

Novinky,

Zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem ve čtvrtek předala zástupcům Celní správy a České inspekce životního prostředí vzorky rohoviny z nosorožců. Instituce je použijí pro výcvik služebních psů i jako výchovný a dokladový materiál. Zbývající rohovinu a také několik kusů slonoviny zahrada 19. září spálí. Svým nosorožcům rohy odstranila kvůli obavám z pytláků.

Foto: ZOO Dvůr Králové - Jakub Labský

Čtvrteční předávání rohů

Článek

Dvorská zoo se snaží upozorňovat na kritickou situaci nosorožců a dalších druhů. „Podporujeme veškeré aktivity, jejichž cílem je potírání nelegálního obchodu s ohroženými zvířaty. V tom je úloha Celní správy a České inspekce životního prostředí nezastupitelná. Jsme proto rádi, že jim poskytnutím vzorků můžeme v této činnosti aspoň trochu pomoci,“ uvedl ředitel zahrady Přemysl Rabas.

Nosorožec bez rohu netrpí. Další rohy se budou řezat v řádech týdnůVideo: Novinky

Nelegální obchod s rohovinou vede přes Česko

„Ačkoli je ČR relativně malá země uprostřed Evropy, stala se významným tranzitním centrem nelegálního obchodu s rohovinou a slonovinou,“ upozornila Pavla Říhová, vedoucí oddělení mezinárodní ochrany biodiverzity a CITES České inspekce životního prostředí.

Foto: ZOO Dvůr Králové - Jakub Labský

Z Afriky přes ČR podle ní míří nosorožčí rohovina do asijských komunit v Evropě nebo přímo do zemí východní Asie. Tam jí přisuzují neexistující léčebné účinky navzdory skutečnosti, že její složení je podobné jako složení lidských vlasů či nehtů.

Celní správa vzorky nosorožčí rohoviny využije pro výcvik svých služebních psů, kteří pomáhají při odhalování nelegálních zásilek.

Foto: ZOO Dvůr Králové - Jakub Labský

Vzorky rohoviny se využijí také pro výcvik služebních psů.

„Jsme jakýmsi prvním nárazníkem proti nelegálnímu obchodu s ohroženými druhy. Vzorky nám pomohou ještě lépe připravit nejen naše kolegy, ale i psy, s nimiž působíme zejména na Letišti Václava Havla v Praze,“ řekl k tomu ředitel odboru dohledu Celní správy Petr Müller.

Rohovina je bezcenná, nosorožci kvůli ní vymírají

Za minulý rok se v Africe upytlačilo přibližně 1350 nosorožců. Některé druhy jsou už na pokraji vyhynutí. Hlavním důvodem jejich masivního vyvražďování v Africe, ale i v Asii je právě vysoká poptávka po jejich rozích.

Za minulý rok se v Africe upytlačilo přibližně 1350 nosorožců. Některé druhy jsou už na pokraji vyhynutí. Hlavním důvodem jejich masivního vyvražďování v Africe, ale i v Asii je právě vysoká poptávka po jejich rozích.

„Zničením našich zásob chceme dát symbolicky najevo, že rohovina je bezcenná a její užívání vede nejen k nesmyslnému vybíjení vzácných zvířat, ale na obchodě s ní vydělávají kriminální gangy a teroristické skupiny operující po celém světě," vysvětlil smyl akce Rabas.

Foto: ZOO Dvůr Králové - Jakub Labský

Ceremoniál proběhne v úterý 19. září, tři dny před Světovým dnem nosorožců. Hranici zapálí světově proslulý ochranář a antropolog Richard Leakey, který se zasloužil o výrazné snížení pytlačení nosorožců a slonů ve východní Africe a sám v roce 1989 inicioval historicky první spálení rohoviny a slonoviny.

Zoo Dvůr Králové své dřívější zásoby rohoviny z nosorožců spálila již v roce 2014. O letošním odebrání rohů nosorožcům i o tom, že zvíře bez rohu netrpí, Novinky informovaly. [celá zpráva]

Pálení rohoviny v Dvorské zoo z roku 2014Video: Vladislav Prouza, Právo

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám